Yalitza Aparicio je první domorodá herečka nominovaná na Oscara

Představitelka služebné Cleo z Cuarónova snímku Roma je nominovaná v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli.

Byl odtajněn seznam adeptů na zisk letošních Oscarů. Úspěšně si vedl snímek mexického režiséra, scenáristy a kameramana Alfonse Cuaróna Roma, který mimo jiné přinesl nominaci v kategorii Nejlepší herečka hlavní představitelce filmu Yalitze Aparicio. Ta se tak stala první domorodou ženou v historii udílení Oscarů, která získala nominaci v hlavní kategorii.

Jak uvedla Entertainment Tonight, historický úspěch pětadvacetileté Aparicio přichází po čtrnácti letech od nominace první latinskoamerické herečky v hlavní kategorii, Kolumbijky Cataliny Sandino Moreno, která byla v roce 2005 nominovaná za snímek Maria milostiplná. Aparicio je celkově čtvrtou latinskoamerickou herečkou nominovanou na Oscara a zároveň druhou Mexičankou (první byla Salma Hayek).

Snímek Roma pojednává o mladé služebné Cleodegarii Gutiérrez, zvané Cleo, která se na počátku sedmdesátých let stará o domácnost bohaté rodiny v Mexico City. Pro Aparicio, která přijala roli krátce po absolvování pedagogické fakulty, to byla první herecká zkušenost. Doufá, že její postava vrhne světlo na téma vážné situace domorodého obyvatelstva, jež tvoří v Mexiku odhadem asi 12,6 procenta populace. Podle zprávy OSN z roku 2015 je pak 80,6 procenta domorodců na pokraji extrémní chudoby. „Ziskem této nominace jsem zlomila stereotyp, podle nějž kvůli barvě naší pleti nemůžeme dosáhnout, čeho si zamaneme,“ uvedla Aparicio pro The New York Times a dodala, že její nominace může otevřít dveře dalším lidem, kteří doposud v tomto stereotypu žili: „Teď je ten správný čas dělat věci, o nichž si mysleli, že je dělat nemohou.“

Čtěte dále