Fotoreport: „Kde se bourá kvalitní architektura, tam se bourá demokracie.“

Přes sto lidí se sešlo na akci proti bourání brutalistické stavby Transgas.

Foto Petr Zewlak Vrabec

Více než sto lidí se sešlo před budovou Transgas v Praze na Vinohradské třídě, aby demonstrovali svůj nesouhlas s bouráním klenotu brutalistické architektury. Pozemek i s budovou Transgas před pár lety koupila developerská společnost HB Reavis slovenského miliardáře Ivana Chrenka. Řečníci na demonstraci popsali opakované selhání státu, který měl tuto architektonickou památku chránit. Místo rekonstrukce památky ale developerovi umožnil, aby prostor využil pro něho ekonomicky efektivnějším způsobem.

Zástupkyně Klubu Za starou Prahu připomněla dlouhý a ve výsledku marný boj se státními úřady, v nichž nemá veřejnost zastoupení. Upozornila na to, že současný způsob rozhodování v sobě má „vysoký korupční potenciál“. Sochař Pavel Karous zasadil bourání Transgasu do kontextu celkové liknavostí v péči o kulturní památky. „Přes uspěchaný život v reálném kapitalismu nestíháme sčítat ztráty,“ řekl Karous.

„Snad se z kauzy dokážeme konečně poučit a prosadíme právo lidí na město na úkor developerských zisků.“

I když část řečníků byla ohledně záchrany budovy stále optimistická, většinou převládala skepse. Matěj Hollan vyzval k blokování vchodu HB Reavis a připomněl historii této společnosti na Slovensku a v Česku. V Brně se na poslední chvíli podařilo zabránit stavbě velkometrážního obchodu Aupark, který měl stát vedle podobného prostoru Vaňkovka. Hollan tak chtěl poukázat na to, že i developera je možné porazit.

„Snad se z kauzy dokážeme konečně poučit a prosadíme právo lidí na město na úkor developerských zisků. K tomu ale musíme radikálně přehodnotit náš vztah k soukromému vlastnictví, ze kterého jsme si udělali zlaté tele,“ řekl na akci Karous. Nebyl sám, kdo kritizoval liknavost státu a jeho institucí, které bez problémů nechávají kulturní památky developerům a jejich záměrům. „Kde se bourá kvalitní architektura, tam se bourá demokracie,“ připomněl Karous.

Čtěte dále