Fotoreport: „Neodborná veřejnost“ proti expertům z ODS a elektrárny Chvaletice

Po nátlaku veřejnosti pardubické zastupitelstvo takřka jednoznačně nepodpořilo udělení výjimky pro uhelnou elektrárnu Chvaletice miliardáře Tykače.

Foto Petr Zewlak Vrabec

Happening a demonstrace ekologů doprovázely hlasování pardubického zastupitelstva o tom, jestli se má město zúčastnit správního řízení o výjimce pro chvaletickou uhelnou elektrátrnu. Před pár týdny radniční koalice (ODS, ANO a DPP) odhlasovala, že by se město nemělo do správního řízení vůbec hlásit. Tomuto rozhodnutí předcházel „odborný seminář“ v podání expertů ze samotné elektrárny Chvaletice. Ti měli vyvrátit obavy zastupitelů ze špinavého ovzduší způsobeného rtutí a oxidem dusíku.

Kromě aktivistů, kteří rozehráli před budovou magistrátu hokejový zápas a přišli se poté podívat na zasedání, se do rady za její doporučení pustila i řada opozičních, ale i koaličních zastupitelů. Hned několik lidí z řad veřejnosti i zastupitelů zopakovalo radním a obhájcům neúčasti města ve správním řízení jednoduchou otázku. „Řekněte mi argument, proč hlasovat pro horší ovzduší?,“ řekl například energetik a ekolog Jan Linhart. Na tuto otázku sice nikdo přímo neodpověděl, zástupci ODS se ale uchýlili k argumetu odborností. Demokraticky zvolení zastupitelé města prý nejsou dostatečně kvalifikovaní pro posouzení vhodnosti či nevhodnosti udělení výjimky pro uhelnou elektrárnu a neměli by se tedy k věci vůbec vyjadřovat. Zastupitel Haas (ODS) se vymezil vůči „neodbornému aktivismus“ s tím, že „město by se něčeho podobného vůbec nemělo účastnit.“

Do Pardubic přijel podpořit boj proti chvaletické výjimce i pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, který připomněl, že firma Seven koupila Chvaletice od společnosti ČEZ pod cenou, a to právě z toho důvodů, že se očekávaly masivní investice do ekologických filtrů v elektrárně. Schvalování výjimky pro Chvaletice tak de facto znamená subvencovat energetickou společnost Seven pana Tykače. V debatě aktivní zastupitelé z místního pirátského klubu připomněli, že hnutí ANO před volbami vehementně slibovalo boj proti výjimce a za lepší ovzduší, ale po odborném semináři jejich radní hlasovali pro to, aby město Pardubice nechalo celou věc plavat. Primátor Charvát z ANO sice své hlasování v radě nevysvětlil, ale dodal, že v klíčové hlasování v zastupitelstvu ještě neproběhlo. To se ukázalo jako stěžejní, protože velká část ANO i zástupců dalších stran nakonec schválila zapojení města Pardubice do správního řízení s negativním stanoviskem k výjimce pro elektrárnu.

Je víc než pravděpodobné, že nakonec bude výjimku posuzovat ministerstvo životního prostředí. Ze zkušeností se ale ukazuje, že odmítavé stanovisko místní samosprávy hraje při posuzování podobných vyjímek zásadní roli.

Čtěte dále