Mix měsíce: notsureyet

Z teplického klubu Božák až do vysílání Rádia 1. notsureyet teď pomáhá budovat pražskou postklubovou scénu.

I v novém roce pokračujeme v představování nejzajímavějších tuzemských DJů, producentů, labelů a hudebních kolektivů. notsureyet, který si pro náš web připravil svůj exkluzivní mix, je DJ a zároveň i spoluzakladatel promotérské platformy Unizone, která teď funguje i jako netlabel. Jeho DJská kariéra začala v teplickém klubu Božák, kde kdysi rozjížděl své turné i estonský rapper Tommy Cash, který bude mimochodem v polovině února hrát v Roxy. Maloměstské kluby, kde se často tvoří kreativní podhoubí pro pražské klubové party, už jsou pro taková jména bohužel moc malé. Unizone získali určité renomé díky pořádání unikátních klubových akcí v Praze. Přivezli například londýnskou DJku Minu, Kablam, ruského producenta WULFFLUW XCIV nebo Retina Set. Po určité době se rozhodli, že uzrál čas založit label, a tak začátkem února vyšla kompilace Dark Core Scale, na níž se objevují domácí i zahraniční jména. Unizone můžete zastihnout ve středu od půlnoci na Radiu 1, kde mají nově svůj pravidelný pořad o postklubové hudbě. Podívejte se na videostream, který proběhl ve spolupráci s BCAA kolektivem, nebo si poslechněte audiozáznam na našem soundcloudovém kanálu. Jaké to je pořádat akce v Teplicích a co chystají Unizone v blízké budoucnosti, dozvíte se v našem rozhovoru.

Kdy jsi začal s DJingem? Pořádal jsi party i předtím, než jste založili Unizone?

Začínal jsem před šesti lety v Teplicích. Dělali jsme tam akce v klubu Božák, který už bohužel v původní podobě nefunguje. Bylo to jediný místo, kde se dalo v Teplicích něco dělat – jediný klub s elektronickou hudbou, který přinášel i něco jinýho než jenom klasický diskotéky, kam lidi chodí hlavně zachlastat. Pořádali jsme tam pravidelně akce s názvem Basstards

Jaká hudba měla na vašich akcích úspěch?

Každý z nás hrál trošku jiný styl, což mi popravdě přišlo někdy jako výhoda, a jindy zase jako nevýhoda. Já jsem tehdy hrál hlavně dubstep, grime a obecně mě to táhlo k UK music. To tehdy ale moc velkou odezvu u lidí nemělo. Hlavní atrakcí byl vždycky drum’n’bass, asi jako v každým jiným maloměstském klubu.

Zažil jsi tak nějakou party, která tě nějak překvapila, která byla něčím výjimečná?

Jo, před necelými třemi lety se podařilo promotérovi klubu přitáhnout na Božák tehdy ještě ne tak známého estonského rappera Tommyho Cashe. Tehdy snad vystupoval vůbec poprvé v Praze, ale celou svoji tour začínal v Teplicích. Měl jsem tu čest si po něm zahrát. Bylo to úplně skvělý. Ten klub je docela malej, asi pro dvě stě lidí, takže byl full house. Byla to asi nejlepší akce, která se tam kdy odehrála. Přišlo dost místňáků i hodně lidí z okolí a větších měst. Potom hrál na druhý den v Praze v Crossu na venkovní stage.

Podařilo se vám v Teplicích něco podobného zopakovat?

My jsme na naše akce do Božáku nezvali moc hostů nebo lidi ze zahraničí, protože by se to prostě a jednoduše nezaplatilo. Proto jsme naše akce dělali zejména s lokálními DJs.

Vracíš se ještě zpátky do Teplic?

Vracím, ale co se týče hudby, tak už je to tam bohužel zabitý. Božák v podobě, v jaký kdysi fungoval, skončil a nic novýho se tam už nevyprofilovalo. Minulý rok se objevila iniciativa lidí z tamějšího gymplu s názvem SEJF. Je to platforma, která tehdy začínala pořádat kulturní akce a dvoudenní festival, kde mohli místní zajít na přednášky, divadlo, promítání a večerní program. Tam jsem si mohl zahrát i já. Bylo to hodně povedený, takže nějaká naděje stále je.

Kdy a jak teda vznikla vaše pražská platforma Unizone?

S nápadem pořádat v Praze akce za mnou přišel Honza Macháček začátkem roku 2017. Měli jsme dost podobnou vizi, takže si to sedlo. Unizone vznikl původně jako klubová platforma, která se soustředila na pořádání parties, ale měli jsme i další plány, které jsme nechtěli uspěchat a trošku se otrkat. Naše akce děláme na různých místech podle toho, co nám zrovna přijde jako vhodný prostor a kde nám vyjdou vstříc. Za ty dva roky se nám podařilo dostat do Prahy londýnskou DJku Minu, Imaabse nebo Flore, s partou z Altenburgu jsme udělali super party, kde hrál WULFFLUW XCIV, Kablam a mashup král Retina Set. Asi nejvíc jsme si užili poslední akci, kde vystupoval kanadský multitalent Casey MQ. Jak už vyplývá z názvu Unizone, chtěli jsme dělat klubové akce otevřené více žánrům, o což se snažíme pořád, ale čím dál víc nás to táhne k hybridní postklubové hudbě a něčemu, čemu říkáme ze srandy heavy dance music. Od začátku byla ve hře myšlenka udělat z Unizone label a vydávat hudbu lidem, kterých si vážíme. První takovou věcí je kompilace Dark Core Scale, která vyšla 1. února na našem Bandcampu a SoundCloudu.

Foto Václav Miškovský

Proč jste vlastně jako první vydali kompilaci, a ne nějaké regulérní album?

Kompilace je super způsob, jak začít a odpíchnout se. Máme rádi ten formát, kdy dáš dohromady několik lidí s odlišným přístupem k tvorbě. Samozřejmě se dá kompilace udělat i tak, že řekneš lidem, ať něco pošlou, pak to dáš ven a čau. Tenhle přístup nás ale moc nezajímá. Chtěli jsme to pojmout víc koncepčně, k čemuž odkazuje i samotný název. Jde vlastně o určitou fascinaci zlem v nás. Nešlo o to dát osloveným producentům zadání, aby naplnili naši vizi, ale spíš jim dát něco, na čem můžou svoje příspěvky stavět. Všechny tracky tak vznikly konkrétně pro tenhle release a my máme velkou radost, že se nám sešel tak povedený materiál, který drží pohromadě, a zároveň je i dost pestrý. Zatím máme i parádní ohlasy zvenčí. Do konce roku plánujeme pokračovat sérií singlů. Chceme také zkusit i formát minikompilace.

Kdo všechno se na kompilaci objevuje?

Za dobu existence Unizone jsme poznali spoustu skvělých lidí z Česka i zahraničí, s nimiž jsme spolupracovali, hráli nebo je sem pozvali. Ze zahraničních jmen se tam objevují například producent Bungalovv z Buenos Aires, ruské producentské duo Wac©, dánský zázrak jjjacob nebo v Madridu žijící Kid Cala, kterýho jsme potkali na AFO v Olomouci. Zároveň jsme od začátku chtěli na releasech spojovat místní neobjevený talenty a zajetější jména ze zahraničí.

Plánujete v nejbližší době nějaké akce?

Na konci března pořádáme společnou party s KSK, která se bude konat ve Fuchs2. Na to se hrozně těším. Bohužel zatím nemůžu říct další podrobnosti k line-upu. Ten se bude odhalovat postupně na facebookovém eventu. V lednu jsme taky začali vysílat novou show na Radiu 1, z čehož máme velkou radost, protože se hudba, která nás baví, může dostat k širšímu publiku. Vysíláme každý lichý týden ze středy na čtvrtek mezi půlnocí a druhou hodinou ranní a součástí jsou i guestmixy od domácích i zahraničních talentů.

Co bys vypíchl ze svého mixu, který jsi pro nás připravil?

V mixu hraju tracky od producentů, kteří mě momentálně nejvíc baví, a taky tři skladby z naší kompilace Dark Core Scale. Začátek setu mám postavený spíš z ambientních věcí, z 90 BPM to ale postupně zvyšuju až na 160. Zazní hudba z mých oblíbených labelů, například Genome 6.66 Mb, Bio Future Laboratory, TAR, SVBKVLT, Intruder Alert a dalších.

 

Čtěte dále