Vznikl Klub romských spisovatelů

V Praze byl 2. února založen první český spolek romských spisovatelů. Jeho cílem je povzbudit k tvorbě mladé romské autory.

První setkání Klubu romských spisovatelů proběhlo v pražské Městské knihovně. Mezi zakládající členy patří i spisovatelka Ilona Ferková. Podle ní by Romové měli svou specifickou literaturu podporovat: „Knihy psané v romštině zachycují náš jazyk pro další generace. Jsem velice šťastná, že mohu psát v rodném jazyce, a jsem pyšná, když mohu na besedách číst a pozorovat lidi, jak napjatě poslouchají. I když tomu někteří Neromové moc nerozumí. Ale mně to dává pocit, že náš jazyk nikdy nezanikne.“

Cílem je vybudovat společenství romských autorů, jakýsi „romský PEN klub“, sloužící vzájemné podpoře a spolupráci, a to jak v oblasti tvorby, tak při prezentaci romské literatury.

Romská literatura není příliš rozšířená ani mezi Romy samotnými a do školních čítanek se nedostane už vůbec. Současní romští autoři se potýkají s existenčními problémy a tvoří sporadicky, nemohou se literatuře věnovat systematicky. Známí romští autoři, jako byli například Emil Cina nebo Elena Lacková, už nežijí. V Česku je dnes jen několik aktivních romských literátů staršího a středního věku a jen velmi málo těch mladých. Nepochybně však mezi Romy existuje potenciál v podobě mladých amatérských spisovatelů, kteří dnes píšou do šuplíku. Právě ty by chtěl vznikající Klub podpořit, aby vznikla nová generace vydávaných romských tvůrců.

Cílem je vybudovat společenství romských autorů, jakýsi „romský PEN klub“, sloužící vzájemné podpoře a spolupráci, a to jak v oblasti tvorby, tak při prezentaci romské literatury. V rámci tohoto projektu vznikne také monografie, která bude průřezem vědomostí o romské literatuře. O její vytvoření se postará mimo jiné jedna z expertek na romskou literaturu, lingvistka a romistka Karolína Ryvolová.

Projekt vznikl v rámci projektu Gavoro (romsky Vesnička), který vede organizace Slovo 21. Ředitelka Slova 21 Jelena Silajdžić k tomu řekla: „Romské literatuře se pravidelně věnujeme už několik let a je jasné, že by se měla romská literární tvorba podpořit ve větší míře a ve spolupráci s dalšími organizacemi a institucemi.“ Romská kultura je u nás známá hlavně díky hudbě a tanci. V poslední době však vznikají i na celoevropské úrovni projekty, které se snaží romskou literaturu zprostředkovat veřejnosti v její celistvosti například v internetovém archivu.

V době, kdy problémy Romů majoritní společnost vnímá hlavně prostřednictvím vyprávění neromských tvůrců, potřebujeme především Romy schopné vyprávět vlastní příběhy svým jazykem. Doufejme, že k tomu Klub romských spisovatelů pomůže.

 

Čtěte dále