Mix měsíce: Cairo Liberation Front

V únorovém vydání mixu měsíce představujeme egyptský fenomén electro chaabi. V překladu znamená tento termín něco jako populární elektro. Žánr vznikl v ulicích chudinských čtvrtí Káhiry a kombinuje různé prvky západní taneční hudby a amerického hip hopu s arabskými rytmy a energií raveu. Uplatňuje se zejména na oslavách či svatbách. Pulzování energie v tančícím shluku lidí udržuje svým freestylem MC a […]

V únorovém vydání mixu měsíce představujeme egyptský fenomén electro chaabi. V překladu znamená tento termín něco jako populární elektro. Žánr vznikl v ulicích chudinských čtvrtí Káhiry a kombinuje různé prvky západní taneční hudby a amerického hip hopu s arabskými rytmy a energií raveu. Uplatňuje se zejména na oslavách či svatbách. Pulzování energie v tančícím shluku lidí udržuje svým freestylem MC a také tzv. hypeman.

Vůbec poprvé mohli na tento žánr posluchači mimo Egypt narazit v době první vlny egyptské revoluce v roce 2011, a to díky mixu od DJ Rainisticka s názvem N Egypt, který se tehdy objevil na stránkách newyorského magazínu DIS a byl dedikován právě „revoltující egyptské mládeži“. Do širšího povědomí se však electro chaabi dostalo především díky stejnojmennému dokumentu režisérky Hind Meddeb. Ta se rozhodla s kamerou v ruce vyrazit do ulic Káhiry a zachytit tamější scénu. Film je zároveň i pokusem o hlubší sondu do života současné egyptské mládeže.

O mix jsme požádali holandský kolektiv Cairo Liberation Front, jenž už několik let shromažďuje původní electro chaabi nahrávky z káhirských ulic a prezentuje je zbytku světa. I díky rozhovoru v New York Times se jim podařilo tento žánr dále zpopularizovat. Mix si můžete zdarma stáhnout na našem soundcloudovém kanálu.

 

Čtěte dále