Švédsko zkracuje pracovní den na šest hodin

Zaměstnavatelé ve Švédsku experimentují s kratším pracovním dnem, aby zvýšili produktivitu a zajistili lidem spokojenější život. Mají podporu i u politiků.

Někteří zaměstnavatelé ve Švédsku provedli zajímavý experiment – zkrátili denní pracovní dobu na šest hodin. Podle webu Science Alert má toto opatření vést k většímu výkonu za kratší dobu, a zajistit tak, aby lidem zbylo víc času a energie na soukromý život. Jedním z průkopníků je pobočka firmy Toyota v Göteborgu, druhém největším švédském městě. Ta přešla na šestihodinový pracovní den již před třinácti lety. Firma tvrdí, že výsledkem je zdravější a šťastnější personál, nižší fluktuace zaměstnanců a vyšší zisky.

Už čtyřicet let máme čtyřicetihodinový pracovní týden. Výsledkem je, že se díváme na společnost, kde příliš mnoho lidí odchází na nemocenskou a do předčasného důchodu.

Švédové začali brát v potaz výsledky výzkumů, které ukazují, že nadměrná pracovní doba má za následek vyšší zdravotní rizika a mnoho dalších nežádoucích efektů. „Už čtyřicet let máme čtyřicetihodinový pracovní týden. Výsledkem je, že se díváme na společnost, kde příliš mnoho lidí odchází na nemocenskou a do předčasného důchodu. Chceme vyvolat novou diskusi o tom, jak uspořádat pracovní život, abychom udrželi dobrý sociální stát ještě příštích čtyřicet let,“ komentuje to Daniel Bernmar, zástupce Levicové strany na göteborské radnici.

Stejný krok učinila vývojářská firma Filimundus ze Stockholmu, která změnu na šestihodinový pracovní týden zavedla před necelými dvěma lety. Výkonný ředitel této společnosti Linus Feldt k tomu řekl: „Vytvořili jsme pro naše zaměstnance snesitelnější pracovní den a současně jim umožňujeme lépe zvládat život mimo práci.“ Zaměstnanci firmy ovšem podle Feldta nesmí v pracovní době trávit čas na sociálních sítích, musí omezit nejrůznější podněty k rozptylování a náhodné schůzky. „Mám dojem, že je teď snazší soustředit se na pracovní úkol, který je třeba vykonat. Zaměstnanci udělají svoji práci v kratším čase a navíc jim zbyde dost energie na soukromý život.“

Šestihodinovou pracovní dobu zkušebně zavádí také některé švédské nemocnice pro své doktory a sestry. V roce 2015 zavedl tuto změnu také domov důchodců v Göteborgu – zatím se však jedná o experiment, jehož výsledky se podrobněji vyhodnotí teprve na konci letošního roku. V České republice, stejně jako ve většině evropských zemí, je zákonem stanovená pracovní doba čtyřicet hodin týdně – ta se navíc nezřídka překračuje. Nenastal čas přemýšlet o kratší pracovní době a snesitelnějším životě také u nás?

 

Čtěte dále