Všechny peníze světa

Co jsou to finanční deriváty? Kolik jich je? A jaký objem představují v poměru k akciovým trhům, tržním kapitalizacím největších firem či dluhům států?

Během minulého roku se objevila zpráva o zásadních problémech Deutsche Bank, jejíž pád by mohl odstartovat další krizi finančního sektoru. Banka byla kromě jiného obviněna z toho, že prodávala nadhodnocené („toxické“) hypoteční cenné papíry nic netušícím klientům, manipulovala s úrokovými sazbami a prala ruské špinavé peníze. Obdobně jako při celosvětové finanční krizi roku 2008 hrály hlavní roli finanční deriváty.

Finanční deriváty jsou v zásadě smlouvy mezi stranami, které určují, co se stane, když se nějaký finanční ukazatel změní. De facto se jedná o sázku na budoucnost a jednotlivé strany se snaží například pojistit proti potenciálnímu riziku, nebo naopak spekulovat ohledně růstu či pádu nějaké měny, akcie, dluhopisu atp. Subjekty na finančním trhu sestavují finanční deriváty do tak komplexních balíků, že někdy bývá problém vůbec najít někoho, kdo je schopen realisticky odhadnout jejich tržní hodnotu.

Jeden z nejbohatších finančníků planety Warren Buffett už v roce 2003 označil finanční deriváty za časovanou bombu. Několik let po jeho slovech vypukla celosvětová finanční krize. Exploze finančních derivátů přes jisté pokusy o regulaci ovšem dále pokračují.

A kolik finančních derivátů vůbec je? Jaký objem představují v poměru k akciovým trhům, tržním kapitalizacím největších firem či dluhům států? Prohlédněte si odhad v následující vizualizaci.

 

vsechny_penize_sveta
Čtěte dále