„Rozřízněte ho, zabte ho!“

Ukrajinští nacionalisté pokračují v násilnostech proti aktivistům.

Další z řady násilných útoků ukrajinské radikální pravice se odehrál přímo na centrálním náměstí ve Lvově. V neděli 19. února ve tři hodiny ráno zde skupina dvaceti až třiceti útočníků napadla Tarase Bohaje. Ekologický aktivista Bohaj později novinářům sdělil, že mezi útočníky poznal členy extremistických skupin Pravý sektor a Azov. Podle svých slov byl na cestě domů, když viděl, jak skupina lidí agresivně obtěžuje několik cizinců. Když se začal vyptávat, co se děje, okamžitě se sám stal terčem útoku. I když se pokusil o útěk, pronásledovatelé ho brzy dostihli. „Shodili mě na zem, kopali do hlavy a řízli mě nějakým ostrým předmětem,“ vzpomíná Bohaj. Slyšel výkřiky „rozřízni ho“ a „zabte ho“, potom ztratil vědomí.

Únorový útok je pokračováním násilných akcí ultrapravicových sil na Ukrajině z loňského roku, jež napadaly aktivisty, instituce nebo společenské události.

I když měl vzhledem ke svému zdravotnímu stavu putovat přímo do nemocnice, policie ho odvezla na stanici k výslechu. „Ptali se mě na moje politické přesvědčení. Když jsme dorazili na policejní stanici, jeden z útočníků už tam byl. Řekl mi, že na mě už čekají ve vězení a že mě zabijí. Policisté mi na moji otázku, co tam ten člověk dělá, řekli, že je to svědek události,“ popisuje Bohaj. O to větší bylo jeho překvapení, když později zjistil, že jeho samotného policie považuje za svědka, a ne za oběť. Bohaj přitom utrpěl poranění mozku a četné tržné rány.

Lvovská policie se už ale stihla na Facebooku pochlubit, že v případu „konfliktu, při kterém byl pobodán osmnáctiletý mladík“, zatkla sedmadvacetiletého pachatele. Ve zprávě nezmiňuje rozsah Bohajových zranění ani jeho výpověď. Ukrajinská verze Political Critique, která na celou kauzu upozornila, bude dál sledovat průběh vyšetřování celého případu.

Únorový útok je pokračováním násilných akcí ultrapravicových sil na Ukrajině z loňského roku, jež napadaly aktivisty, instituce nebo společenské události. Před rokem v březnu pravicoví extremisté narušili průběh Festivalu rovnosti, začátkem října potom zaútočili na autonomní sociální centrum Citadela. Před dvěma týdny zničila skupina maskovaných útočníků výstavu anarchistického umělce Davyda Čyčkana v Kyjevě.

 

Z anglické verze původně ukrajinského článku „Cut Him Open, Kill!“: Another Violent Far-Right Nationalist Act in Ukraine, publikovaného na webu Political Critique, přeložil Vojtěch Ondráček. Redakčně upraveno.

 

Čtěte dále