Návrat kazety se odkládá

Etablovaný Record Store Day se v Česku slavil teprve potřetí, i když je údajně největším svátkem pravověrných milovníků hudby. Někdy je potřeba dát oddanost hudbě viditelně najevo a taky zmínit, že internet zabíjí hudbu a devalvuje její hodnotu, tak šup sem s exkluzivními nahrávkami a limitovanými edicemi. Když se ale k padesátému výročí vzniku audiokazety […]

Etablovaný Record Store Day se v Česku slavil teprve potřetí, i když je údajně největším svátkem pravověrných milovníků hudby. Někdy je potřeba dát oddanost hudbě viditelně najevo a taky zmínit, že internet zabíjí hudbu a devalvuje její hodnotu, tak šup sem s exkluzivními nahrávkami a limitovanými edicemi. Když se ale k padesátému výročí vzniku audiokazety konal 7. září první Cassette Store Day, Praha se díky společné snaze Stoned to Death Records a Marie Neumannové připojila k několika desítkám míst, připomínajících prostřednictvím různých akcí zašlou slávu tohoto analogového hudebního nosiče.

Oslavy zdejší kazetové kultury

1 bajkazyl

našly zázemí na kousku žižkovské cyklostezky A25 těsně za Bajkazylem,

3 bajkazyl

který byl toho času v rekonstrukci.

2 bajkazyl

Na pořadu dne byly koncerty,

šest

burza MC

9

a VHS,

7 na poradu dne

skromná stanoviště nezávislých labelů a dister jako KLaNGundKRaCH,

pet

NAAB

14 na poradu dne

nebo Stoned to Death nabízejících svoje releasy,

8 na poradu dne

pilo se pivko i malinovka. Celkem skromná účast pražského Cassette Store Day

11

12

vypovídá o tom, že audiokazetová kultura u nás na rozdíl od návratu jiných raně devadesátkovejch propriet reprezentuje autentickou alternativu. Zatímco se dlouhodobé popularitě na poli analogových médií těší hlavně vinyly,

13 celkem skromna ucast

vypadá to, že typický zvuk kazet zůstává potravou pro uši audiofetišistických fajnšmekrů

10

a několika nostalgiků, jimž připomínají dobu nahrávání mixtejpů a hitů z rádií, přetáčení kazet tužkou a slepování zpřetrhanejch magnetickejch pásek.

Žádný ‘návrat kazety’ se u nás zatím prostě nekoná. Stejně tak by ale bylo předčasné tohle médium, jež podle mnohých umožnilo masové sdílení a maximální přenosnost hudby v předdigitální době, definitivně pohřbít. I když Oxford English Dictionary s termínem ‘cassette tape’ už nepočítá, pro spoustu lidí má audiokazeta obrovský význam. Není jim lhostejný fakt, že by tento artefakt doby zmizel v propadlišti dějin. A tak se díky úspěšné kampani na crowdfundingovém portálu Kickstarter natáčí dokument Cassette, v němž zazní vzpomínky a názory tak zvučných jmen jako Ian MacKaye, Henry Rollins nebo Daniel Johnston. Finiš dokumentu je v plánu na příští rok, už teď se ale můžete podívat na hodně slibný trailer. Kdo ví, možná bude napřesrok na Cassette Store Day těch sestřihů à la Morrissey k vidění mnohem víc.

Autorky provozují stránky jedenactkocek.cz

Čtěte dále