O.K., všichni jste středoleví!

Politická scéna je v Česku žalostná, chaotická a chybí jí silná autorita, řekl si bývalý člen ODS a poslanec Jiří Janeček, který se krátce po parlamentních volbách rozhodl obohatit českou politiku o potřebnou autoritu, totiž o autoritu svoji, a založil vlastní konzervativní stranu se skvělým názvem: O.K. Za každou smysluplnou politickou silou musí stát i […]

Politická scéna je v Česku žalostná, chaotická a chybí jí silná autorita, řekl si bývalý člen ODS a poslanec Jiří Janeček, který se krátce po parlamentních volbách rozhodl obohatit českou politiku o potřebnou autoritu, totiž o autoritu svoji, a založil vlastní konzervativní stranu se skvělým názvem: O.K.

Za každou smysluplnou politickou silou musí stát i silné teoretické zázemí. Janeček tedy dále rozvíjí slepou myšlenkovou větev klausismu. Předseda nové strany však má zjevně nejen politické, ale i politologické ambice, a tak se rozhodl přepsat tradiční pravolevou škálu. Zatím na to jde od lesa a o své konkurenci jednoduše říká, že je „středolevá“. ODS – středolevá, Babišovci – středoleví, TOP 09 – středolevá.

Co pro Janečka znamená pravice, víme dobře. Právě tento milovník Prahy neváhal kvůli čistotě města navrhnout vyhlášku na odklizení bezdomovců do blíže nespecifikovaného koncentráku.

Jeho politologická metoda má tu praktickou výhodu, že strana, která nemá šanci do politiky promluvit, rovnou přichází i o koaliční potenciál. Ostatní jsou pro ně levičáci, se kterými by si Janeček jako bývalý mladý sociální demokrat a poté člen ODS nejspíš ruku nepodal. To už si od nich spíš půjčí peníze – jako před pár lety, kdy si půjčil peníze od sociálnědemokratického poslance, aby je mohl půjčit podnikatelce, která shodou okolností zrovna dostala zakázku od magistrátu, na němž Janeček tou dobou seděl a kam mu podnikatelka se čtvrtmilionovými sumičkami v tašce chodila půjčku splácet. To vše jsme se dozvěděli u soudu.

Kam v politickém spektru řadit podle nové Janečkovy metody například ČSSD, zatím politolog Janeček neprozradil, ale určitě se mají na katedrách na co těšit. Každopádně, co pro Janečka znamená pravice, víme dobře. Právě tento milovník Prahy neváhal kvůli čistotě města navrhnout vyhlášku na odklizení bezdomovců do blíže nespecifikovaného koncentráku. Čeští zastánci britské třídní společnosti se u nás nikdy nebáli použít metod ruského samoděržaví, pokud šlo o to mít čisté město.

Jiří Janeček, předseda O.K.
Jiří Janeček, předseda O.K.

Jisté je, že tento muž, jenž kdysi zahájil politickou kariéru jako mladý sociální demokrat, aby pak v řadách ODS vytáhl „s hlavou plnou ideálů do boje proti levičákům a nemakačenkům, se kterými jsem se jako zaměstnavatel setkával každou chvíli“, navazuje na ty nejlepší tradice Klausovy amnestie, která říká, že krást se pro dobro kapitalismu smí.

Tak jako někteří zpovykaní boháči sbírají stará Ferrari nebo blahosklonně utrácejí za vybavení dětských domovů, výzkum rakoviny nebo sportovce, čeští kmotři si v poslední době zvykli cpát peníze do politických kampaní. Bratru dvě stě milionů zahučelo v předvolebních kampaních SPOZ a Hlavu vzhůru a nyní hrozilo, že nebude kanál, do kterého peníze vyhazovat. Bohatství českých kmotrů tak bude dál prokapávat k vlastníkům billboardových ploch.

 

Autor je sociolog.

 

Čtěte dále