Ženy v politice? Leda až bude nejhůř

Při volbách do poslanecké sněmovny a senátu v roce 2010 se zdálo, že téma žen v politice začínají strany využívat k politickému marketingu. Kandidátka na senátorku za Pardubicko si například na plakát napsala vtipně dvojsmyslné Ženu do senátu, Věci veřejné zdůrazňovaly silné zastoupení žen ve straně a na kandidátce a objevovaly se i další případy, kdy příslušnost k ženskému […]

Při volbách do poslanecké sněmovny a senátu v roce 2010 se zdálo, že téma žen v politice začínají strany využívat k politickému marketingu. Kandidátka na senátorku za Pardubicko si například na plakát napsala vtipně dvojsmyslné Ženu do senátu, Věci veřejné zdůrazňovaly silné zastoupení žen ve straně a na kandidátce a objevovaly se i další případy, kdy příslušnost k ženskému rodu byla prezentována jako výhodná deviza. Zastoupení žen v parlamentu se v roce 2010 zvýšilo z patnácti na dvacet dva procent. Posun to byl výrazný, i když je třeba přiznat, že ani ne pětinový podíl žen na správě země je stále tristní.

Ženy se prý dostávají na významná místa především v dobách krize. Voličstvo se k nim obrací s vírou ve změnu a s důvěrou, která není zkalena předchozími skandály, pletkami s byznysem či podsvětím, neboť ani v těchto oblastech ženy nehrají prim a napříč těmito sférami se spřádají mužské sítě. Bylo tomu tak i v roce 2010, kdy výzva Vyměňte politiky napomohla vyřazení některých zdiskreditovaných kandidátů z předních míst kandidátních listin a otevřela dveře některým outsiderkám/outsiderům. Díky preferenčním hlasům se tehdy do poslanecké sněmovny dostalo čtrnáct kandidátek z původně nevolitelných míst. Nicméně bezprostředně po volbách ve vládě ODS, TOP 09 a VV nezasedla ani jedna žena.

vláda-petra-nečase
Jmenování Nečasovy vlády 13. července 2010

Zeman místo Mirky

Nebýt prezidenta Zemana, nejspíš by i politická krize tohoto roku vyústila v to, že by na premiérský post poprvé v české historii usedla žena. Byla by to Miroslava Němcová, politická matadorka, která zatím neutrpěla žádné skandální a korupční šrámy. Nehodlám uvažovat o tom, zda je to tak dobře, nebo špatně. Mohu pouze konstatovat, že v letošní předvolební kampani se na notu „ženy do politiky“ nijak zvlášť nehrálo a počet poslankyň opět klesl. V nastalých povolebních veletočích se téma rovného zastoupení žen v politice jeví jako celkem nudné a nepodstatné. Teď nás zajímá, kdy a zda vůbec budeme mít vládu vzešlou z voleb, nebo zda bude stát řídit jediný muž. Vzhledem k tomu, že je to muž, který dokáže vtipkovat i na téma znásilnění, budou mít ženskoprávní organizace možná docela jiné starosti.

Prozatím můžeme nezávazně debatovat třeba na sociálních sítích. Živou debatu na svém profilu rozvířila kupříkladu neúspěšná zastupitelka Prahy 2 za TOP 09 Klára Samková, která se zeptala „Víte, proč není více žen v politice?“ A zároveň si i odpověděla: „PROTOŽE JE TAM CHLAPI NEPUSTÍ. Neboť pro chlapa je sebeblbější chlap lepší než sebelepší ženská. A jestli říkáte, že ne, tak sorry, ale v mých téměř jednapadesáti mě těžko přesvědčíte o opaku.“

 

Autorka je socioložka.

 

Čtěte dále