Žít Brno RIP: Tupci na internetu prohrávají

Tak nám zakázali žít Brno,“ řekl si v sobotu ráno smutný Brňák, zalajkoval Žít Brno RIP a legrace pokračuje. Město kvůli tomu v plamenech nebude, jedná se jen o další doklad vzácné hlouposti vedení brněnské radnice. Jakkoli se u mužů Onderkova formátu dá touha cenzurovat všechno nepohodlné pochopit, rušit pomocí právních kliček stránky na Facebooku k vytouženému […]

Jakkoli se u mužů Onderkova formátu dá touha cenzurovat všechno nepohodlné pochopit, rušit pomocí právních kliček stránky na Facebooku k vytouženému mediálnímu klidu nepovede.

V důsledku aktivit brněnských politických es se už asi nikdy nedozvíme, jestli Matěj Hollan, Stanislav Biler, Boleslav Březovský a další autoři Žít Brno doopravdy umí psát satiru. Za necelé tři roky fungování webu totiž nemuseli dělat skoro vůbec nic, o humor se vždy dokonale postaral Onderka a další figurky lokální politiky – v čele se starostou Liborem Šťástkou. Zrušení facebookového profilu je jen další z řady jejich komických výstupů.

„Oddělovat zájem soukromý od veřejného v tomto případě nejde. Co je dobré pro Onderku, je dobré pro Brno a naopak.“

Nepochopením internetu to začalo a nepochopením sociálních sítí to – bohužel pro Onderku – ještě zdaleka nekončí. Kdyby si totiž radnice poté, co utratila šest set tisíc korun za slogan „Žít Brno“, nechala zaregistrovat stejnojmennou doménu, mohla mít o problém méně. Neudělala to.

Radnice neváhala investovat do smělého sloganu a neváhá investovat ani do právních služeb zaměřených proti lidem, kteří tento slogan naplňují. Právník placený z veřejných peněz tak zaútočil na ty, kteří mají na některé věci jiný názor než vedení města. Oddělovat zájem soukromý od veřejného v tomto případě nejde. Co je dobré pro Onderku, je dobré pro Brno a naopak. Volby vyhrál Onderka obklopený brněnskými sportovci z klubů dotovaných městem, čili pouze pokračuje v nastoupené linii: „Brno jsem já.“

Mediální „inteligence“ brněnských radních

Jako by brněnský primátor aspiroval na titul největšího hňupa pod Špilberkem, těžko bychom totiž mohli najít jinou motivaci pro tak nesmyslný krok. Mediální tupost a arogance brněnských radních je sice slušná, ale i přesto je s podivem, proč jim nikdo nevysvětlil, že stránka získává „lajky“ jedním kliknutím myši a založit si novou netrvá o moc déle.

Zákaz stránek radnicí pověřeným právníkem je přesně tím typem události, která o únorovém víkendu prolétne českým Facebookem  – a v pondělí už bude mít nová stránka Žít Brno srovnatelný počet příznivců jako ta předchozí. O Onderkově podprůměrné mediální i jiné inteligenci si navíc dosyta počtou také čtenáři všech velkých internetových serverů.

Jestli Onderkovu právní úderku k zásahu motivovala snaha aspoň na chvíli umlčet kritiky aktualizace územního plánu města, vůbec se to nepovedlo. Akorát se znovu ukázalo, že zvyšovat věhlas facebookové stránky Žít Brno umí Roman Onderka líp než Matěj Hollan.

 

Autor je sociolog.

 

Čtěte dále