Reakce na video Kampaň bez loga

Musím se smát nabídce, kterou jsem od tvůrců videa Kampaň bez loga zprostředkovaně dostal. Měl jsem vyjádřit své postoje v komentářích pod videem (diskuze je ovšem pouze pro přihlášené). Přijde mi to podobně nefér jako samo video. Myslím, že obyčejnou lidskou slušností je dát mlácenému aspoň nějakou šanci se bránit, a to přímo v konfrontaci, […]

Musím se smát nabídce, kterou jsem od tvůrců videa Kampaň bez loga zprostředkovaně dostal. Měl jsem vyjádřit své postoje v komentářích pod videem (diskuze je ovšem pouze pro přihlášené). Přijde mi to podobně nefér jako samo video. Myslím, že obyčejnou lidskou slušností je dát mlácenému aspoň nějakou šanci se bránit, a to přímo v konfrontaci, ne někde pod čarou nebo na vlastní vyžádání týden po tom, co si ostatní již udělali názor. Na kameru bych neměl problém říct věci tak, jak jsou, a za tímto postojem si následně stát. Teď tak činím aspoň písemně.

1. Nezodpovídám za projekt BU2R ani nejsem jeho součástí, pouze jsem realizoval nějaké své projekty s jejich podporou. (To jen pro připomenutí na začátku textu).

2. Hluboce mě uráží snaha udělat z knih Kmeny, Kmeny 0, Město = médium a klipu Nemam zájem součást reklamní kampaně Budvaru. Jsou to originální svébytná díla, které byla spolufinancována, podporována Budvarem, stejně tak ale dalšími subjekty.

3. Vznik těchto projektů jsem v naprosté většině sám nadšenecky inicioval spolu s dalšími spřízněnými autory, v případě BU2R jsme pro ně nalezli porozumění a podporu. Není to tedy naopak – nejedná se o skrytou a promyšlenou kampaň, které bychom sloužili.

4. Peníze z BU2R byly vždy využity na realizaci projektů, nikdo nebyl nijak nadhodnoceně placen, jak to bývá u reklamy zvykem. Nikdo z úzkého týmu nebral svou práci jako práci na reklamní kampani, tak to totiž ani nebylo.

5. Věřte tomu, že svůj čas bych nebyl ochoten věnovat jakékoli reklamní kampani, na to si ho příliš vážím. Všechny zmíněné projekty jsou naplněním určitých snů o tom, co chci v životě dělat. A to rozhodně není oblbovat lidí. To, že Budvar využívá podporu zmíněných projektů jako určitou strategii, je přece naprosto logické. Podnik takové velikosti nemůže rozhazovat peníze chaoticky, je v tom nějaký plán a logika. K vylepšení image značky je mimo jiné vhodná i podpora kulturních projektů. A proč taky ne?

Dostáváme se k jádru věci, což je přístup k problematice partnerství. Nevěřím, že někdo z nás nalezl svatý grál absolutní pravdy a doufám, že si to snad nemyslí ani skupina lidí kolem A2larmu, potažmo A2. Každá scéna zastává určité hodnoty a přístupy. To, že scéna ovlivněná DIY radikálně odmítá peníze partnerů, neznamená, že všichni ostatní, kteří nesdílejí jejich postoj, jsou zaprodaný svině. Mnoho scén dokonce tuhle problematiku ani neřeší a v některých komunitách se naopak považuje za prestižní, má-li projekt za sebou silnou značku. Celý život osciluju někde kolem středu, uvědomuju si, že problém je relativní, a snažím se vždy řídit svým svědomím a selským rozumem. Realizoval jsem množství menších projektů zcela bez peněz zvenku, ale rozměr určitých akcí to prostě neumožňuje.

Zde bych rád zmínil další důležitý fakt: nechápu, jak může státem financovaná A2 už tři roky kopat do projektu Kmeny, který vznikl s podporou státní firmy, tedy stejných státních peněz. Jen poděkování v tiráži je jiné. Ano, přiznáváme své koprodukční spojení na hřbetu knihy. Přestože se nejedná o naprosto to samé, nevidím v tom tak fatální rozdíl, aby to někomu stálo za sérii útoků. Když jsem pro A2 kreslil obálky, taky mě nikdo neupozornil na fakt, že i když se noviny tváří naprosto nezávisle, jsou ve skutečnosti spolufinancovány státem.

Zmiňovaná nebezpečná skrytost partnerství mi přijde taky velmi diskutabilní. Za rozhodnutím Budvaru vytvořit novou značku BU2R není podle mne ani tak ambice s někým skrytě manipulovat, ale vytvořit pod státní firmou buňku něčeho, co má být „cool“. Jestli to cool je, už může posoudit každý sám. A neměl bych na to odpovídat já, ale někdo zodpovědný. (U takzvané Galerie NE je díky reklamní kampani s heslem „Ne z nás dělá, to, čím jsme“ situace složitější, tam by nepochybně člověk měl vědět, do čeho jde, a proto taky chápu naštvání Martina Marečka – ale s tím nemám nic společného.)

Konkrétně k projektům:

Nemam zajem. Zde se jedná o chybnou myšlenkovou konstrukci. Reklama s Třískou je prostřihávána s naším klipem. Text, hudba i samo video ale vznikly mimo jakoukoli kontrolu Budvaru! Tedy až na záběr, kdy Hugo Toxxx máchne Budvarem – jedná se o klasický product placement, který nám umožnil video spolufinancovat. Ano, vybrali si text z desky na základě tématu, ale to nic nemění na jeho autenticitě. Stejně tak je naprosto chybná a dětinská interpretace významu textu – nejedná se o vymezování se vůči velkým firmám, ale prostě jen vůči věcem, které v životě nechceme. Do klipu vložil nemalé prostředky filmový spoluproducent Matouš Heger a stejně tak my, čili label Bigg Boss (viz úvodní znělky klipu). Štáb, herci, technika, střih, barvení atp. byly realizovány za minimální peníze. Jedná se o projekt nadšenců a kopat do něj je prostě nefér.

Kmeny a Kmeny 0. Ať posoudí každý sám, jestli jsou ty knihy skrytá manipulativní reklamní kampaň. Já sám si celou svou bytostí stojím za tím, že z naší strany se jedná o poctivě a do značné míry i nezištně odvedenou práci. Kdybych šel pracovat do průměrné kanceláře, vydělám si víc, než na co jsem si přišel za práci na Kmenech. Bez partnera, jako je Budvar, by tyto knihy nikdy nevznikly. Budvar umožnil, aby byly knihy distribuovány mezi lidi za minimální cenu, a přitom nezasahoval do obsahu a stylu, projektu prostě jen fandil a podpořil ho výměnou za přiznané a čitelné partnerství (s velmi decentní a kultivovanou míru viditelnosti). V první knize se jako důkaz mého tvrzení objevují na fotkách častokrát jiné značky piva – uznejte sami, to by asi u reklamního brainwashing produktu úplně nešlo.

Město = médium. Zde je hledání budvarovského spiknutí ještě víc přitaženo za vlasy. Knihu inicioval Jan Matoušek a původně jsme se ji snažili financovat pouze z vlastních zdrojů, čili Bigg Boss a Vysoká škola uměleckoprůmyslová. To, že jsme nakonec dostali na knihu nějaké peníze i z BU2R, projekt zachránilo a umožnilo nám s knihou jít na poslední chvíli do tisku.

Bez konzultace a díky neznalosti věci jednoho zaměstnance se dostala na stránky BU2R fotka z akce Osvícení, to je pravda, ale jedná se o obyčejný a nechtěný omyl. Fotka byla okamžitě po upozornění s omluvou odstraněna. Mluvit o tom dva roky poté několik minut v dokumentu mi přijde minimálně úsměvný.

Vladimír Turner tvrdí ve svém příspěvku, že režiséři najatí na realizaci adaptace knihy Kmeny pro Českou televizi nevědí o tom, že projekt vzniká s podporou Budvaru. To není vůbec pravda, všichni to vědí. Ze svobodných projektů se tu dělá reklamní kampaň a spiknutí. Tak to ale není.

Když jsem v pátek přebíral cenu Anděl, také mě nikdo neupozornil, že hlavním sponzorem večera je ČEZ. Když mě bookují na koncert, například na festival Mighty Sounds, neupozorňují mě, že festival sponzoruje Jägermaister. A já je zpětně nepodezírám, že jsem vlastně nechtěně vystoupil na akci v rámci reklamní kampaně toho či onoho. Pořád to vnímám jako předávání cen a festival podporovaný nějakým partnerem. Takových příkladů můžu uvést stovky. Nemůže být prostě vše placeno ze státních peněz, to by ani nebylo správné, tím bychom se vrátili před rok 1989. Zdroje financování mají být různé a obsah projektů má zůstat svobodný a čistý. To je můj názor a podle toho se chovám.

Už od roku 2006, kdy jsem založil label Bigg Boss, ho udržuju nad vodou jen díky svému úspěchu v rapu. Dotuju tak velmi často utopistické projekty, které vznikají v drtivé většině bez jakýchkoli grantů. Partneři jsou jediní, kteří nám přispívají na vznik desek, knih, videoklipů i koncertů. To neznamená, že si necháme kurvit obsah a někoho tajně manipulujeme.

 

Autor je hudebník.

 

Čtěte dále