Když je krásná, nemůže být chytrá

Herečka Emma Watson čelí sexistickým útokům poté, co apelovala na muže, aby se zapojili do boje proti útlaku žen.

Ženská je buď krásná, nebo chytrá. Tohle pořekadlo je jednou z nejúčinnějších zbraní proti ženám. Už s pohádkami, jako jsou Šípková Růženka nebo Sněhurka, se dívky i chlapci učí, že na ženě je nejdůležitější její krása. Není-li dívka krásná, nechť neočekává polibek a připraví se na nikoli stoletý, ale věčný spánek. Když je ovšem krásná, nepočítá se s tím, že by byla příliš důvtipná. Krásné ženy jsou tu přeci od toho, aby se z nich mohli těšit muži, aby dělaly svět roztomilejším, zábavnějším a vzrušujícím. A pokud se snaží světu ukázat, že tu nejsou od toho, aby byly ozdobou, mohou očekávat, že to svět nenechá jen tak.

Nahé fotky bojovnice za emancipaci

Před nedávnem takovou zkušenost udělala Emma Watson, známá herečka a modelka, která se proslavila především rolí Hermiony ve filmovém ztvárnění Harryho Pottera. Watson se v červenci 2014 stala vyslankyní dobré vůle OSN. Vyslanec či vyslankyně dobré vůle je čestná funkce. Jsou do ní obsazovány známé tváře, které jsou ochotny využít své popularity nejen pro dobro své, ale i pro dobro světa. V nejrůznějších kampaních poukazují na sociální nerovnosti, útlak či porušování lidských práv. Watson se ve své osvětové práci zaměřuje na rovnost žen a mužů a na ženskou emancipaci. Propagovat chce především emancipaci mladých dívek a na starost má kampaň HeForShe. Funkce se ujala nejen díky své popularitě, ale také díky předchozím aktivitám – zasazovala se o vzdělání dívek v Bangladéši a Zambii.

Sex se proměňuje v sexismus a každá žena, která veřejně hájí ženskou emancipaci, může čekat, že bude označena buď za zapšklou ošklivku, kterou žádný muž nechce, nebo za rajdu, kterou chtějí všichni, a proto je jedno, co říká.

Hned po nástupu do funkce se potvrdilo, že co se popularity týká, nešlápla OSN vedle. Fanynky a fanoušci herečky svým zájmem přehltili webové stránky UN Women a chvíli trvalo, než se podařilo jejich fungování obnovit. Před nedávnem, 21. září, pronesla Watson projev, ve kterém promluvila o své cestě k feminismu, a odstartovala kampaň apelující na muže a chlapce, aby pochopili, že genderová rovnost není jen téma pro ženy. Povolala muže k zodpovědnosti za patriarchální a sexistický útlak a protiúder na sebe nenechal dlouho čekat. Krátce po projevu oznámili neznámí hackeři, že během několika dnů zveřejní její nahé  fotografie. Cílem mělo být zdiskreditovat její slova. Fotografie měly sdělit světu: Neberte ji vážně! Jak by mohla taková krasotinka volných mravů říkat cokoli rozumného. Zapomeňte na to, co říká, koukejte na to, jak vypadá, a naložte s ní, jak uznáte za vhodné.

Patriarchální protiútok

Pokud by Watson ve funkci vyslankyně dobré vůle chránila nemocné děti, nic takového by se nestalo. Pár naivních slov o světovém míru a uroněná slza nad vážně nemocným dítětem chudé matky ženské roztomilosti nijak neuškodí. Ale hlásit se k feminismu a tvrdit, že útlak žen nejen existuje, ale že svůj podíl na něm mají i muži, kteří jako bratři, otcové, manželé, milenci, šéfové a kolegové v práci ženy ponižují, zesměšňují či podceňují – to už je trochu moc. Proto bylo třeba Watson vykázat do příslušných mezí. Říká se tomu backlash neboli protiútok. Feministický krok dopředu přináší patriarchální zpětnou vazbu.

Fotky s nahou Emmou Watson se nakonec ukázaly jako falešné. Ale i kdyby falešné nebyly, proč by to mělo znamenat, že to, co řekla v OSN, neplatí? Patriarchát ženy manipuluje do role atraktivního sexualizovaného objektu, aby posléze tuto jejich pozici využil jako zbraň proti nim. Pod oblečením jsme všichni nazí, ale jako problém se to jeví jen u žen. Sex se proměňuje v sexismus a každá žena, která veřejně hájí ženskou emancipaci, může čekat, že bude označena buď za zapšklou ošklivku, kterou žádný muž nechce, nebo za rajdu, kterou chtějí všichni, a proto je jedno, co říká. Má-li se to změnit, musí se emancipovat nejen ženy, ale i muži. Musí vzít na vědomí, že tu ženy nejsou od toho, aby dělaly svět krásnějším, a že je třeba je poslouchat bez ohledu na to, jak vypadají a zda je možné je uvidět nahé.

Autorka je socioložka a redaktorka magazínu Femag.cz.

 

Čtěte dále