Zemanův kopernikánský obrat

Antiislamismus českého prezidenta a jeho názory na boj s terorismem jsou stejně tak komické jako zneklidňující.

Přítomní ve Španělském sále Pražského hradu i diváci ČT24 se včera konečně dozvěděli, co Miloš Zeman několik let dělal na vejminku na Vysočině. Intenzivně studoval historické materiály spojené s Winstonem Churchillem a u kvalitní pálenky halucinoval o tom, jaké by to asi bylo, ocitnout se v jeho botách. S Islámským státem přišla příležitost něco z těchto snů realizovat. Zeman na akci Let My People Live! pořádané Evropským židovským kongresem vystoupil s projevem stejně radikálním jako ISIS. Skupinka fanatiků, která nebyla schopna porazit ani směšně vyzbrojené revoluční Kurdy v Kobani, prý do pěti let uskuteční svůj plán na obsazení poloviny zeměkoule a rozpoutá „superholokaust“, v němž zahynou stovky milionů lidí všech náboženských vyznání. Neváhal zamávat i mapkou budoucího chalifátu, kterou radikálové prezentovali na sociálních sítích a která se stala terčem vtípků sta tisíců internetových uživatelů.

Musíme pana prezidenta upozornit na dvojí skutečnost. Není Churchillem, ale velitelem armády čítající necelých dvacet tisíc vojáků. Varuje před katastrofou nepředstavitelných rozměrů, kterou má realizovat armáda čítající jen o deset tisíc vojáků víc – a to navíc vojáků, kteří mají za sebou naprosto povrchní vojenský výcvik, který se s výcvikem profesionálních armád nemůže poměřovat.

Koperník Zeman

Zemana ale na vařené nudli realismu neutaháme. Připomenul, že mezinárodní terorismus tvoří globální síť fundamentalistických skupin, jejichž cílem je celosvětová dominance. Došlo i na nigerijské „Boko Hamar“. Samotný fakt, že prezident jméno tohoto hnutí není schopen ani správně vyslovit, jeho protřelost v mezinárodních vodách dokonale vystihuje. Svou pověst diplomatického komika se znalostmi vesnického kronikáře Zeman potvrdil, když vlastní návrh totální globální válečné intervence přirovnal ke sporu mezi heliocentrickou a geocentrickou teorií. Pasoval se totiž do role novodobého Mikuláše Koperníka, který otevírá oči mírem posedlým liberálům s jejich lpěním na politice appeasementu. Třešničkou na dortu pak bylo vítězoslavné zvolání: „S teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje!“, které ovšem neprovázel očekávaný potlesk. S teroristy se už totiž na Blízkém východě bojuje takřka čtrnáct let, a to i za české účasti. Zeman se na to měl optat svého protřelého poradce Hynka Kmoníčka, jistě by ho rád zasvětil.

Svou pověst diplomatického komika se znalostmi vesnického kronikáře Zeman potvrdil, když vlastní návrh totální globální válečné intervence přirovnal ke sporu mezi heliocentrickou a geocentrickou teorií.

Podobně jako američtí jestřábi, uctil i prezident Miloš Zeman památku zesnulého saúdskoarabského krále Abdalláha a poděkoval „umírněným“ arabským státům za podporu amerického bombardování Sýrie a Iráku. Co na tom, že Saúdskou Arábii rozhodně za umírněnou arabskou zemi označit nemůžeme. Můžeme ji maximálně označit za velmi bohatou arabskou zemi, v níž poklidně panuje obávané právo šaría a dochází k veřejnému bičování neposlušných bloggerů, která však má nadstandardní vztahy s politickými špičkami evropské i americké politiky. Za prototyp umírněné islámské země naopak ještě před několika lety platila Sýrie, dnes zmítaná brutální občanskou válkou.

Středoevropský Borat

Možná, že však média a veřejnost Zemanovu myšlenku „superholokaustu“ jen špatně pochopila a chystá se velká křižácká výprava „židovsko-křesťanské kultury“ vedená Abú Zemanem al-čéSSdí, chystající se vyhladit muslimské věřící z povrchu zemského. Podstata terorismu totiž spočívá v tom, že soupeř příliš vojensky slabý na přímou vojenskou konfrontaci klasického typu páchá namísto války na silnějším sokovi násilí, aby dosáhnul splnění svých požadavků. A protože se džihád jakožto myšlenka nedá vybombardovat, je potřeba všechny potenciální teroristy – každý muslim je v této logice podezřelý – buďto zavraždit, nebo obrátit na správnou víru.

Logičtější by ovšem bylo, kdyby prezident přestal číst historické knihy a internetové diskuze, z nichž čerpá svou politickou strategii, a opět si vzpomněl na své světlejší chvilky. Jinak se z něj brzy stane buď středoevropský Borat, anebo Mussolini.

Autor je redaktor A2larmu.

 

Čtěte dále