Bude to Hillary

Příští prezidentské volby v USA mají velkou favoritku. Je velmi pravděpodobné, že se do Bílého domu dostane žena.

Volební pole pro prezidentské volby v USA – byť k nim dojde teprve v příštím roce – se už rychle plní známými jmény jako Clinton, Bush nebo Romney. Ovšem reakce voličů na politická „dědictví“ jsou značně rozdílná – jen Hillary Rodham Clintonová zůstává na vrcholu oblíbenosti (nebo opatrně řečeno: vede ve všech průzkumech). U registrovaných voličů získává jak skutečností, že by byla první ženou v prezidentské funkci, tak i tím, že v nich vyvolává vzpomínky na úřadování svého manžela. V průzkumu televize ABC a deníku Washington Post by voliči pravděpodobně hlasovali pro Clintonovou rozdílem třinácti bodů. A fakt, že její manžel byl prezidentem, ji „vynesl“ dvacet čtyři kladných a jen šestnáct záporných bodů.

Hra o okraje

Naopak vyhlídky dvou potenciálních republikánských kandidátů, bývalého floridského guvernéra Jeba Bushe a neúspěšného kandidáta z roku 2012 Mitta Romneyho, se politickým „dědictvím“ nesmírně snižují. Skutečnost, že otec a bratr Jeba Bushe byli prezidenty, se v průzkumu projevila ztrátou pětadvaceti bodů: třicet čtyři záporných proti devíti kladným.

Byť se kampaň naplno teprve chystá, ve srovnání s politickými rivaly má Hillary Clintonová velkou výhodu už ve skutečnosti, že za ní (a pro ni) bude stát prakticky celá jednotná strana.

V případě Mitta Romneyho se jeho nominace v roce 2012 projevila u dnešních registrovaných voličů také záporně: dvanáct procent ji uvádělo jako pravděpodobný důvod, proč by dnes pro něj hlasovali, zato dvacet čtyři procent tvrdilo, že právě proto by tak sotva učinili.

„Většina registrovaných voličů – 57 až 65 procent – prohlašuje, že žádný z těchto problémů (počítaje v to i ‚dědictví‘ Clintonovy rodiny) není v jejich rozhodování faktorem,“ říkají autoři zprávy o výsledku průzkumu. Nicméně volba prezidenta je hra o okraje, čímž se tyto názory v nastávající kampani stávají potenciálně důležitými.

Demokraté stojí za Hillary

Kromě toho vede Hillary Clintonová v hypotetických soubojích se všemi republikánskými protivníky o třináct až sedmnáct bodů. Průzkum ji srovnával s bývalým guvernérem státu Florida Jebem Bushem, prezidentským kandidátem z roku 2012 Mittem Romneyem, guvernérem státu New Jersey Chrisem Cristiem, senátorem ze státu Kentucky Randem Paulem a bývalým guvernérem státu Arkansas Mikem Huckabeem. Ovšem v dnešním stadiu, kdy „oficiálně“ vlastně žádný kandidát neexistuje (ti potenciální to o sobě pouze prohlašují), je příliš brzo na závěry. Pokud Hillary Clintonová kandidovat bude – což všichni věří –, bude kandidátkou Demokratické strany. Republikáni žádného kandidáta v obdobném postavení nemají, i když nedávné prohlášení Mitta Romneyho o třetí kampani jeho stranu dost pobouřilo. „Případní republikánští kandidáti jsou možná ochromeni nastávající vnitrostranickými půtkami. Podpora členské základny se pravděpodobně projeví kolem konečného kandidáta,“ vysvětloval vedoucí průzkumu.

I když byl Romney pevně přesvědčen o svých schopnostech pro prezidentský úřad, ohlásil – překvapivě – v pátek 30. ledna, že kandidovat nehodlá. Je prý načase, aby tak učinil některý z „nové generace“ republikánů. Byť se kampaň naplno teprve chystá, ve srovnání s politickými rivaly má tak Hillary Clintonová velkou výhodu už ve skutečnosti, že za ní (a pro ni) bude stát prakticky celá jednotná strana. A nic na tom pravděpodobně nezmění ani fakt, že se o nominaci chystá ucházet i demokratický senátor Webb.

Autor je novinář.

 

Čtěte dále