Konvoj je šance pro všechny

Metodické pokyny občanům, jak se chovat ke konvoji spojeneckých vojsk, který v neděli vstoupí na území České republiky.

Je evidentní, že průjezd americké armády přes území České republiky bude pouze dočasný. Význam toho slova by měl být srozumitelný každému, ale přesto se vyskytují jedinci, kteří takříkajíc kalí vodu. Aby při průjezdu spojeneckých vojsk přes území ČR nedošlo ke zbytečným ztrátám (v případě, že by byla česká armáda nucena chránit tu americkou před vlastními občany zmanipulovanými nepřátelskou propagandou), vydáváme stručné metodické pokyny. Zkrátka jdeme příteli trochu naproti.

Konvoj U.S. Army by občané neměli v žádném případě nechat bez povšimnutí. Naopak by se do demonstrace síly měli aktivně zapojit; každý s tím, co má po ruce a co mu vyhovuje. Manifestace spojenectví musí být zřetelná, radostná a co nejspektakulárnější. Nejen podél cest ať je veselo – ale ať se lidé spontánně vmísí přímo do bratrských kolon! Škoda, že civilistům nelze vydat jasné rozkazy v tomto duchu. Tedy v ideálním případě se domorodci připojí jako artisti, klauni, skořápkáři, flašinetáři a jiné maškary.

Angažovaní sochaři, malíři a natěrači předvedou národu, jak natřít bolševika na růžovo. Angažovaní zpěváci naučí národ trvat na tom, že Plzeň osvobodil Patton – a Hirošimu atom.

Co se týče výzdoby okolí, iniciativě se meze nekladou. Co příhodného má kdo po ruce, dojde uplatnění. Vítané jsou alegorické hadříky, vhod přijdou klidně i státní vlajky Palau, Nauru, Mikronésie či Marshallových ostrovů.

Rozvernější z účastníků mohou mít gumové masky Freddyho Kruegera, Krtečka i Vladimira Iljiče nebo Vladimira Vladimiroviče. Předpisy proti zahalování obličeje jsou pro tuto příležitost výjimečně suspendovány; zvlášť bude-li guma jediným oděvem takto ozdobeného demonstranta.

Vše nechť září co nejpestřeji, ve všech barvách duhy. Ať spojenci vidí: žijeme lépe, žijeme radostněji! Pochodem hrdosti se letos nemusí pyšnit jen Praha, ale celá republika. Nebo přinejmenším celá dálnice D1.

Je to i vaše pýcha

Veselí je jedna věc. Avšak stejně důležitý je i branně-manifestační aspekt celé oslavy česko-amerického vlastenectví. Půjde o předvedení a glorifikaci staletých bojových tradic českého národa, kdy vyzbrojeni prostým domácím náčiním povstali Čechové proti nepříteli.

Nejsme ovšem ve středověku, a tak musí být přehlídka motorizovaná. Jednak aby nepřítel viděl, že cepům a sudlicím u nás již v minulém století odzvonilo, jednak aby s americkým spojencem naši na dálnici udrželi krok. Proto komu se nebude chtít vyrazit v maškarním, vytáhne z garáží a stodol terénní čtyřkolku, zahradní traktůrek, případně křovinořezy a motorové sekačky. A aby ruský zachvatčik viděl, že u nás se počítá skutečně s každým, jsou tentokrát vítáni i sociálně slabí občané. Ti můžou uzavírat celý konvoj hrdosti jen tak pěšky, s kosou přes rameno.

Ani nejmocnější armáda světa nepřejede území naší krásné zemičky na jeden zátah, a proto učiní několik zastávek zaměřených na bližší kontakt s domorodci. I to je obrovská příležitost pro naše občany.

Přirozeným základem družby, pardon frendšipu, pardon aliance, je pivo a holky. Ty máme nejlepší na světě, což není nutné nijak zvlášť opakovat, zato bude vhodné a žádoucí to prokázat. Když hovoříme o občerstvení – nezakazujeme přítomnost domácích palíren, ale důrazně žádáme: pozor na tradiční český methanol. Nechceme, skutečně ne, aby na našem území spojenci zabloudili. V této souvislosti doporučuji velice zvážit přítomnost klasických zábavních střelnic. Kolotoče s labutěmi budou vhodnější.

Za průjezd hladší a bezpečnější

Neodmyslitelnou součást moderní zábavně-výchovné akce, jakou přejezd konvoje nesporně je, tvoří workshopy. Český lid je morálně vyspělý, a tak mu již nestačí dát prostou demonstrací síly najevo, kdo je v zemi pánem, a pak ho nechat projet se na řetízkáči. Chce se taky něco přiučit. Ve workshopech tak mohou embedovaní angažovaní umělci předávat své umění. Angažovaní sochaři, malíři a natěrači předvedou národu, jak natřít bolševika na růžovo.

Angažovaní zpěváci naučí národ trvat na tom, že Plzeň osvobodil Patton – a Hirošimu atom.

Angažované herečky se s národem rozdělí o fintu, jak podepsat Antichartu neviditelným písmem.

A aby to nebyla jen samá legrace, pedagogové a novináři odborně vyloží, že „ameriky“ jsou nejzdravější cigarety na světě.

Formou chráněných dílen by přímo z místa měly působit zpravodajské štáby všech českých televizí. Je třeba mimo jiné aktivně uchránit kolonu spojenců před pátou kolonou nepřítele – a to není akce pro virtuální studio a elektronickou tužku. Mějme na paměti, že trasa konvoje kopíruje nácvik možného ústupu přes naše území. V takové situaci nemůžeme nikoho, ani pracovníky hromadných sdělovacích prostředků, nechat napospas jeho talentu.

Taktickým záměrem výše nastíněného souboru opatření pro civilní obyvatelstvo je inkluzivně splynout s projíždějícími americkými vojsky. A to tak dokonale, že nepřátelští špioni nepoznají, kde končí průvod vojenského materiálu a kde začíná česká občanská společnost.

Celková strategie pak sleduje rámcový cíl – zasadit pomocí karnevalových výrazových prostředků americký konvoj do jasného kontextu.

Autor je velitel podpory česko-amerického vlastenectví.

 

Čtěte dále