FIFA pořádá šampionát trapnosti a korupce

Blatterova rezignace na prezidenta FIFA a přibývající obvinění z úplatků a podvodů dělají z dění kolem této fotbalové asociace šílenou surreálnou grotesku.

Představte si, že byste jednoho dne zjistili, že všechny vám známé konspirační teorie jsou nejen pravdivé, ale že realita dokonce překonává vaše nejsmělejší fantazie. Nové informace o fungování FIFA v posledních dekádách totiž často připomínají historky o mimozemských korábech řízených židobolševickými zednáři, které rozprašují chemtrails do ovzduší. Jenomže jsou z největší pravděpodobností skutečné.

Strach a hnus v Curychu

Když byli dva dny před volebním kongresem zatčeni nejvyšší funkcionáři fotbalové asociace, způsobilo to zcela mimořádný poprask. Očekávané a zcela fádní znovuzvolení Seppa Blattera do pozice prezidenta se nakonec proměnilo v kriminální thriller. Klientelistické praktiky s nádechem korupce jsem dokonce osobně přirovnal k fungování mafie, která potvrdila výsadní pozici kmotra ve svém čele. Absolutně jsem ale netušil, že fotbalová rodina dona Corleoneho vzala světový fotbal na několik dekád trvající acidový trip. Jak jinak totiž vysvětlit úplatek pět milionů eur irskému fotbalovému svazu po prohraném barážovém utkání s Francií, v němž rozhodčí neviděl, že rozhodující gól, který Francouze posunul na mistrovství Evropy, vstřelil Thiery Henry rukou. Úplatek měl Iry odradit od záměru podat žalobu k civilnímu soudu? A co německá dodávka zbraní typu RPG Saúdské Arábii, která měla zvýšit šance Německa v boji o pořadatelství „mundialu“ pro rok 2006?

Funkcionáři FIFA se dnes chovají jako malí chlapečci, kteří se snaží zatloukat, kdo rozbil sousedovic okno. Jakmile jeden z nich ostatní zradil, začali se předhánět v tom, kdo z nich vytáhne na druhého větší špínu.

Do výčtu halucinogenních šíleností lze připočíst i podivnou Blatterovu rezignaci. Člověk se zkušenostmi ze švýcarského hodinářského průmyslu během pár dní zcela změnil své přesvědčení, že jediným přijatelným řešením korupční kauzy je jeho znovuzvolení. Když ve svém povolebním euforickém běsu volal „Let’s go FIFA! Let’s go FIFA!“, nikdo v ten moment netušil, že o pouhé čtyři dny později sice FIFA půjde dál, ale už bez Blattera. Ačkoli se okamžitě vyrojila celá řada spekulací o jeho možné roli ve vyšetřovaných kauzách a jemu blízký generální sekretář Jerome Valcke podezřele převáděl deset milionů eur na účty v Karibiku, samotný Blatter si stále drží pozici fotbalové princezny koloběžky – neobviněného obviňovaného.

Pikantní také je, že celý případ i soudní proces se odehrají pod taktovkou Spojených států. Tedy v jediné zemi na světě, kde fotbalem nazývají svoji verzi rugby a kopané říkají soccer. Američtí diváci nedokázali minulý týden ocenit snímek, který si FIFA nechala sama o sobě natočit a v němž funkcionáře hraje hollywoodská smetánka. Premiéru snímku United Passions s Timem Rothem v roli Seppa Blattera prý v Los Angeles viděli pouze dva lidé, novinář a jeden starší fanoušek socceru. Patřičnou sledovanost tak nejspíš bude mít až skutečný proces s vysoce postavenými funkcionáři FIFA v amerických soudních síních. Filmový rozpočet ve výši dvaceti milionů eur by se teď asi hodil spíše k zaplacení služeb nějaké renomované advokátní kanceláře.

Jack Warner v říši divů

Ještě než stihl Blatter šokovat svět svojí rezignací, titulky světového tisku plnil Jack Warner, bývalý šéf Severoamerického fotbalu. V zoufalství na svoji obranu mával před kamerou článkem publikovaným na satirickém webu The Onion. Dočteme se v něm o konspiraci, že za zatýkáním v americké režii stál plán pořádat letní mistrovství světa přesně v době konání kongresu FIFA, a to ve Spojených státech. Warner okamžitě zareagoval a zveřejnil video, v němž hovoří o své nevině a na kameru mává zmiňovaným satirickým článkem. V závěrečné pasáži této „investigativní práce“ se například tvrdí, že tým USA porazil současné mistry světa z Německa díky dvanácti penaltám nařízeným v prvních třech minutách utkání.

Na jeho hlavu ovšem padlo tolik závažných obvinění, že lehká mentální dysfunkce je vcelku pochopitelná. Napřed jsme se dozvěděli, že přes karibské účty pral peníze z úplatků. Následovalo obvinění ze zajištění úplatku pro Jihoafrickou Republiku, aby získala pořadatelství. A to na úkor Egypta, jehož představitelé v současné atmosféře nezaváhali a přispěli svou troškou na účet pana Warnera. Jeho nabídka rozhodující většiny hlasů měla mít prý hodnotu sedmi miliónů dolarů.

Všechna obvinění ale překonalo to poslední, podle něhož Warner zpronevěřil tři čtvrtě milionu amerických dolarů určených pro oběti katastrofálního zemětřesení na Haiti v roce 2010.

Kupte si světový šampionát!

Funkcionáři FIFA se dnes chovají jako malí chlapečci, kteří se snaží zatloukat, kdo rozbil sousedovic okno. Jakmile jeden z nich ostatní zradil, začali se předhánět v tom, kdo z nich vytáhne na druhého větší špínu. Lavinu konfidenství odstartoval Chuck Blazer, obviněný z krácení daní, a američtí vyšetřovatelé teď nestíhají vzájemná obvinění ani zapisovat. Do nekalých praktik jsou namočeny i americké banky v čele s HSBC, JPMorgan Chase či Citigroup, které pomáhaly prát špinavé korupční peníze za přidělení pořadatelství mistrovství světa. Na ožehavé téma finančních machinací uvedl Eric Lecompte, výkonný ředitel sítě Jubilee USA, sdružující organizace finanční spravedlnosti: „Skandál okolo FIFA nepředstavuje nějakou odchylku ve fungování mezinárodního finančního systému, ale ve skutečnosti jeho přímou ilustraci.“

Kupování hlasů možná nakonec bude stát pořadatelství dnes již obligátní korupční dvojici Rusko 2018 a Katar 2022, ale špínu vrhá na všechny turnaje až do roku 1998. Tehdy šampionát pořádala Francie, a pokud by se obvinění prokázala, znamenalo by to značné nepříjemnosti pro tehdejšího šéfa francouzského pořadatelství, dnešního bosse fotbalové Evropy a nejvýraznějšího Blatterova kritika, Michela Platiniho.

Po ráji a pekle fotbalový očistec

I když se na uvolněný post prezidenta již dnes tvoří řady, nejedná se o konečné číslo. Protože v době Blatterovy rezignace byl celý kongres o počtu 209 delegací dávno rozpuštěn, mimořádný volební kongres bude možné svolat až někdy mezi prosincem a březnem. Oficiální hlavou značně pošramocené organizace prozatím bude předseda nezávislé a revizní komise Domenico Scala, jehož úkolem je připravit reformy celé organizační struktury. Bude se projednávat změna hlasovacích kompetencí jednotlivých států, protože kritika nepoměru hlasovacích práv mezi malými ostrovními státečky z Tichomoří a fotbalovými baštami typu Německa nebo Brazílie stále roste. Z druhé strany se ale ozývají kritické hlasy varující před nadvládou západních zemí. Změny mají mimo jiné přinést i časová omezení mandátů.

Zatím netušíme, jestli si z nás funkcionáři celou dobu nedělají jenom legraci. Možná by ale tato organizace posedlá penězi mohla příště namísto fotbalových přenosů vysílat pouze online přenosy nových trestněprávních kauz svých zaměstnanců. O nečekané a dramatické chvíle by nouze určitě nebyla.

Autor je sociolog a bývalý fotbalový reportér.

 

Čtěte dále