Mix měsíce: Polish Juke

Hudební fenomén juke vznikl na ulicích amerického Chicaga. Kolektiv Polish Juke se ho ale snaží rozšířit i v Polsku.

Foto Bartosz Holoszkiewicz

Nový mix měsíce pro nás připravila polská hudební platforma Polish Juke propagující chicagský juke a footwork. Pro tyto žánry je typické velmi vysoké tempo beatů, hybridní struktura rytmu a krátké zasmyčkované hlasové samply. Juke vznikl v Chicagu v nultých letech nového tisíciletí a nedílnou součástí je i specifický tanec, footwork, který se v Chicagu rozvíjí od osmdesátých let. Podobně jako v breakdance i ve footworku se pořádají taneční zápasy, při nichž proti sobě nastupují dva soupeřící týmy. Legendou ztělesňující juke a footwork byl DJ Rashad, který v dubnu minulého roku tragicky zahynul na předávkování. Chicagská footworková platforma Teklife patří i díky Rashadovi k těm nejpopulárnějším. Její představitelé DJ Earl a DJ Taye se v říjnu minulého roku objevili i v pražském klubu Neone. Polish Juke nám prostřednictvím třicetiminutového mixu DJe PZG a rozhovoru s Pawlem Paide Dunajkem ukazují, jak se juke prosazuje v Evropě a ovlivňuje zdejší klubovou scénu. Mix je volně ke stažení na našem soundcloudovém kanálu.

Jak ses dostal k juke a footworku?

Úplně náhodou jsm objevil skvělé EP od DJ Nate s názvem Hattas Our Motivation, které vyšlo v roce 2010 na labelu Planet Mu. Vůbec jsem netušil, že to, co zrovna poslouchám, je footwork. Myslel jsem si, že poslouchám nějaký podivný experimentální hip hop nebo další hybridní dubstep. Shodou okolností přibližně ve stejnou dobu jsem narazil na mix od Addison Groove pro Marry Anne Hobbs z rádia BBC, ve kterém se objevil vlastně vůbec první pokus o vtělení footworku do evropské klubové scény. Když jsem se o to začal blíže zajímat, zjistil jsem, že se jedná o jednu a tutéž věc.

Proč ses později rozhodl založit platformu propagující tento žánr v Polsku?

Myslím, že nejvíc mě zaujala kombinace špinavého zvuku chicagského ghetto house s hodně abstraktními rytmickými vrstvami. Nic podobného jsem předtím neslyšel. Vždycky jsem si footwork asocioval spíš s Markem Fellem a jeho experimentálním projektem SND než s taneční hudbou. Později jsem pochopil, jak důležitou roli ve footworku hraje tanec.

Jsou juke a footwork v Polsku populární?

Jejich popularita rozhodně není nijak obrovská. Lidi sice už pomalu začínají chápat, co tyto dva žánry znamenají, ale přece jenom se pořád jedná o velmi marginální hudební scénu.

A co chicagští DJové? Už si v Polsku zahráli?

Ano, měl jsem tu čest zahrát si společně s DJem Rashadem a DJem Spinnem. Potom jsem hrál i s DJem Earlem, což je další z členů labelu Teklife. Byly to pro mě neuvěřitelné okamžiky. Potkat se s legendami žánru je prostě samo o sobě něco výjimečného.

Jak reagovali na vaši produkci?

Přišlo mi, že jsou především nadšení z toho, jak se juke a footwork šíří po celém světě. Zejména v místech tak vzdálených od města, v němž jejich hudba vznikla. Léta tvrdé dřiny konečně nesou plody a existence Polish Juke je toho důkazem.

Jaký vliv má podle tebe juke a footwork na evropské DJe a obecně na zdejší klubovou scénu?

Juke a footwork mají čím dál tím větší dopad na evropskou taneční hudbu. Zvláště díky producentům, jako jsou například Slick Shoota, Om Unit nebo Machinedrum. Zdejším DJům by prospělo, kdyby se do Evropy častěji dostávali DJové z Chicaga. Myslím, že by se mohli poučit zejména z jejich výběru skladeb a mixování.

V čem se odlišuje juke, který hrají Polish Juke, a ten, který hrají DJové z Chicaga?

Na jednu stranu je odpověď na tuhle otázku jednoduchá, protože prostě všechno, co nevzniká přímo v Chicagu, se nutně liší. Polský juke je kombinací žánrů, které ovlivnily tamní DJe, jako například dubstep, UK garage, drum’n’bass a jungle. Na druhou stranu je velice těžké vystihnout všechny jednotlivé prvky, které odlišují Polish Juke od Chi-town footworku.

Myslíš si, že je juke rostoucí trend nebo fenomén pro pár nadšenců?

Jsem přesvědčen o tom, že jeho popularita poroste. Samozřejmě smrt jednoho z průkopníků, DJe Rashada, zvýšila povědomí a zájem o footwork. Jeho hudba ovlivnila celou řadu producentů. V Evropě jsou jakýmisi ambasadory žánru labely Hyperdub a Planet Mu. Díky nim se juke z Chicaga dostává na evropský kontinent.

 

Čtěte dále