Fiasko Ku-klux-klanu v Jižní Karolíně

Členové Ku-klux-klanu protestovali v Jižní Karolíně proti zákazu vyvěšování konfederační vlajky. Před jejich odpůrci je ale musela zachránit policie.

V sobotu 18. července se ve městě Columbia v Jižní Karolíně před budovou tamějšího zákonodárného sboru konaly dvě demonstrace. Obě byly namířené proti odstranění konfederační vlajky. Před týdnem totiž guvernérka Jižní Karolíny podepsala zákon, který zakazuje tuto vlajku nadále vyvěšovat před budovou zákonodárného sboru. Celá kauza hýbe Spojenými státy od chvíle, kdy Dylann Roof vtrhl do kostela v Charlestonu (jde o historicky nejvýznamnější afroamerický evangelický chrám amerického Jihu) a postřílel v něm devět Afroameričanů při společné modlitbě.

manifestu, který po sobě Dylann Roof zanechal, jasně vyplývá, že šlo o rasově motivovanou masovou vraždu. Několikrát v něm vyjadřuje i svou oblibu konfederační vlajky a neskrývá opovržení nad současnou americkou vlajkou, která je podle jeho slov symbolem „moderního amerického patriotismu, jenž je k smíchu“. Nechtěně tak spustil celoamerickou debatu nad významem symbolu otrokářské Konfederace.

Panteři proti iluzi pokroku

Zatímco jedna strana vyzdvihuje vlajku jako tradiční součást jižanské identity, druhá strana ji vnímá jakožto symbol otrokářského systému, který mučil, znásilňoval a vraždil černošskou populaci. Do průběhu těchto diskuzí rázně zasáhla aktivistka Bree Newsome, když vyšplhala na stožár před budovou zákonodárného sboru města Columbia ve státě Jižní Karolína a sundala z něj do té doby nerušeně vlající konfederační vlajku. Za tento čin jí hrozil trest odnětí svobody do tří let a pokuta pět tisíc dolarů.

Všude se pálily konfederační vlajky. Usmívající se bělošská rodinka si dělala selfíčko s hořící konfederační vlajkou.

Kdo se účastnil demonstrací za zachování konfederační vlajky před budovou zákonodárného sboru v Jižní Karolíně? První demonstraci svolali členové odnože Ku-klux-klanu ze Severní Karolíny a druhou skupina, která si říká Black Educators for Justice – jde o přidruženou organizaci Nových Černých panterů. Účast Ku-klux-klanu na takové demonstraci patrně nikoho nepřekvapí, ovšem proč se této demonstrace účastnila i organizace, která bojuje za emancipaci Afroameričanů? Podle slov jejího hlavního představitele je odstranění konfederační vlajky pouhou „iluzí pokroku“, zatímco rasová nespravedlnost nadále pokračuje. Celou demonstraci bylo možné sledovat živě na kanálu Vice News.

Už od začátku bylo jasné, že vše nepůjde úplně hladce. Nejprve proběhla manifestace svolaná skupinou Black Educators for Justice, které se účastnil menší počet lidí. Jako druzí pak demonstrovali členové Ku-klux-klanu. Ty ovšem doprovodilo až několik tisíc jejich odpůrců. Policie musela ihned po zahájení manifestace obě skupiny oddělit. Sympatizanti Ku-klux-klanu stáli před budovou zákonodárného sboru obklíčení davem protidemonstrantů. Vzhledem k tomu, že Ku-klux-klanu chyběla jakákoliv zvuková aparatura, jediné na co se zmohli, bylo mávání konfederačními vlajkami a pochodování před zraky rozzuřeného davu, který je přehlučel. Je příznačné, že bašta konzervativní žurnalistiky Fox News na místě chyběla. Bylo by určitě zajímavé sledovat, jestli by se konzervativní divák ztotožnil s všudypřítomnou nacistickou symbolikou.

Výprasku zabránila policie

Bojovníci za nadřazenost bílé rasy se následně uchýlili k rasistickým nadávkám na účet svých odpůrců a čas od času vyslali jejich směrem nějaké posunky decentně naznačující opičí pohyby. Celá situace byla až komická. Jak poznamenal reportér Vice News, jeden z nejhlasitějších členů Ku-klux-klanu ještě před zahájením celé akce, když postával v hloučku svých odpůrců, tvrdil, že proti černochům nic nemá a respektuje, že bojují za svou rasu, stejně jako on bojuje za tu svoji. Když následně postával už v bezpečí svých kumpánů a zejména pod policejní ochranou, začaly z jeho úst proudit velmi zajímavé postřehy. Třeba že už Ježíš Kristus kázal, aby se negři nemíchali s bělochy. Reportér Vice News to velmi diplomaticky označil za „poněkud provokativní prohlášení“. Úsměv na rtech dotyčnému rasistovi zamrzl, když se k němu naklonila jedna z organizátorek demonstrace a pošeptala mu do ucha, že mají problém.

Manévry naznačovaly, že se policie pokusí eskortovat Ku-klux-klan na bezpečné místo. V tu dobu už byl mohutný dav jejich odpůrců ve stavu naprosté nepříčetnosti. Členové Ku-klux-klanu byli donuceni utíkat dlouhou cestou až ke garážím budovy, kterou policie obklíčila a postupně vytlačovala dav odpůrců z jejího dosahu. Přesto se během tohoto náročného přesunu podařilo davu dostat k několika výtečníkům z řad Ku-klux-klanu a předchozí názorové neshody dořešit pěstně. Atmosféra uvnitř davu odpůrců byla různorodá. Někteří byli naštvaní, že se v jejich městě uskutečnila demonstrace nenávistné skupiny. Jiní byli naopak nadšení, že nesouhlas přišlo vyjádřit tolik lidí.

Všude se pálily konfederační vlajky. Usmívající se bělošská rodinka si dělala selfíčko s hořící konfederační vlajkou. Jinde tekly slzy – to když se reportér snažil dostat z desetiletého afroamerického kluka jeho pocity z tohoto rozporuplného zážitku. Policie pak musela členy Ku-klux-klanu postupně odvézt pryč z města. Jeden členů Ku-klux-klanu byl při úprku v bezpečném doprovodu policie tak zaměstnán svými nadávkami na srocující se dav, že si nevšiml dopravního značení na křižovatce a naboural do něj. Rozběsněný dav se k němu následně pokoušel dostat a policie ho stěží ochránila. Celkově tato emocemi nabitá událost ukázala, že rasismus sice ve Spojených státech stále přetrvává, ale má spoustu aktivních odpůrců, kteří jsou ochotni se proti němu postavit.

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále