Polívka za korunu pro ministryni Marksovou

Bude-li přijata novela zákona o hmotné nouzi, hrozí další chudnutí chudých. Proto dnes od rána před Ministerstvem práce a sociálních věcí protestuje Platforma pro sociální bydlení.

„Nechcete polívku za korunu?“ vítali dnes úředníky přicházející na Ministerstvo práce a sociálních věcí dvě ženy z organizace Kuchařky bez domova. Na protest proti chystané novele zákona o hmotné nouzi tady od sedmi hodin ve spacácích polehávala skupina aktivistů spolu s několika lidmi bez domova. Pokud novela projde, tak podle aktivistů z Platformy pro sociální bydlení chudým peníze na nic jiného než na „polívku za korunu“ nezbudou.

Podle ministerstva má chystaná novela pomoci v boji s předraženými ubytovnami a omezit v Česku nechvalně známý byznys s chudobou. Platforma ale tvrdí, že skutečným výsledkem bude jen další chudnutí lidí z ubytoven. „Rodina se dvěma dětmi, která přebývá na ubytovně v Ostravě či v Brně, bude mít každý měsíc v důsledku o 3 362 Kč méně na jídlo. Rodina se dvěma dětmi, která je nucena bydlet na ubytovně v Praze dokonce o 4 108 Kč,“ píše Platforma ve své tiskové zprávě.

Ministerstvo stále odkládá přijetí zákona o sociálním bydlení, který by pomohl řešit situaci chudých systémově a místo toho se pouští do experimentů, jež připomínají Drábkovy reformy z roku 2011.

„Cílem této akce je především upozornit na nedomyšlené důsledky novely zákona a připomenout i zákon o sociálním bydlení,“ říká Vít Lesák z Platformy. „Ministerstvo se zatím o novele radilo pouze s některými starosty, kterým jde jen o zrušení ubytoven, ale zapomínají, že na ubytovnách žijí lidé. Nejprve je potřeba nabídnout lidem z ubytoven cestu ven a potom je klidně můžeme rušit. Premiéra úřednické vlády jsme před dvěma lety přesvědčili, že není možné bojovat s chudobou tím, že vyhladovíme chudé. Doufáme, že dnes přesvědčíme i minystryni Marksovou,“ doplňuje ho předseda Štěpán Ripka.

„2011 ≠ 2015, Drábek ≠ Marksová?“ – tak zní jedno heslo Platformy. Ministerstvo stále odkládá přijetí zákona o sociálním bydlení, který by pomohl řešit situaci chudých systémově a místo toho se pouští do experimentů, jež připomínají Drábkovy reformy z roku 2011, zastavené až ústavním soudem. Postup sociální demokracie však asociální politiku vlády škrtů svou chystanou novelou připomíná.

Kvůli vyhrocené situaci proto Platforma pro sociální bydlení svolala na dnešek demonstraci. Od 15 hodin bude před budovou ministerstva tisková konference a v 19.15 proběhne předpremiérová projekce dokumentu z cyklu Český žurnál od Tomáše Kratochvíla, autora filmu Gádžo, který pojednává právě o ubytovnách od Tomáše Kratochvíla. Z dneška na zítřek pak na místě dobrovolníci a aktivisté přenocují.

 

Čtěte dále