Postavit se krutosti Orbánova režimu

Ne všichni Maďaři schvalují represe. Podle aktivisty Nové maďarské republiky by odpor proti Orbánovu režimu mohl najít inspiraci v současné uprchlické krizi.

O co usiluje vaše organizace?

Nová maďarská republika je občanské sdružení, které vzniklo za účelem zorganizovat v Maďarsku referendum. Chceme docílit toho, aby lidé mohli hlasovat proti krutosti Orbánova režimu. V referendu položíme čtyři otázky – takové, které by mohly režimem otřást.

Jaké to budou?

Měli jsme původně mnohem víc otázek, ale jenom čtyři prošly schvalováním. Vládní úřad posuzuje, která otázka může jít dál a která ne. Chtěli jsme například vyvolat referendum o dostavbě reaktoru Pak, který mají dělat ruské firmy. Ale tato otázka byla zamítnuta, stejně jako spousta dalších, jako třeba ta po zveřejnění jmen tajných agentů minulého režimu. I to zamítli. Čili Zbyly jen čtyři otázky.

Uprchlická krize všem ukazuje krutost Orbánova režimu. Stejně jako se chová systém k uprchlíkům, chová se i k Romům, chudým, lidem bez domova.

Zaprvé chceme zmenšit dětskou chudobu a hlad. Víc než milion dětí v Maďarsku trpí hlady. Tento požadavek by měl donutit vládu, aby založila centrální fond, do kterého vloží peníze určené na jídlo pro ohrožené děti. Další se týká školství. V Maďarsku byla školní docházka povinná do osmnácti let, ale Orbánova vláda to snížila na šestnáct. My bychom to rádi vrátili zpět. Tyto první dvě otázky se týkají témat, která zvlášť tíživě dopadají na Romy, ale i na další chudé.

A ty zbývající otázky?

Třetí otázka se týká privilegií politiků. Maďarští politici si uzákonili speciální pravidla, která jim například umožňují brát zároveň důchod i plat. Obyčejným lidem je to přitom zakázáno. Politici nejsou žádná šlechta – chceme, aby pro ně platila stejná pravidla. Čtvrtá otázka formuluje požadavek na zrušení speciálních daní, které postihují malé podnikatele. Spoustě lidem znemožňují jejich byznys a škrtí je.

Myslíte si, že uprchlická krize může posílit protiorbánovskou opozici?

Uprchlická krize všem ukazuje krutost Orbánova režimu. Stejně jako se chová systém k uprchlíkům, chová se i k Romům, chudým, lidem bez domova. To si lidé budou muset uvědomit, protože je to až příliš patrné.

Jaká je zatím reakce veřejnosti na krizi?

Těsně před začátkem krize spustila vláda protiuprchlickou kampaň. Je to propaganda, která má v lidech vyvolat zuřivost. Lidé nevěděli, jak se k tomu postavit – imigrant je v Maďarsku nové slovo.

A reakce politických stran?

Jobbik je protiuprchlický stejně jako Orbánův Fidesz. Liberální strana v Maďarsku neexistuje, byť jsou tu liberálně smýšlející lidé. O názorech dvou menších levicových stran jsem neslyšel. Vláda ovládá média a názory některých jsou těžko dostupné.

Změnilo by referendum situaci?

Výrazně. Nemůžeme sice v tuto chvíli Orbána porazit ve volbách, ale v referendu můžeme ukázat, že nemá většinu. Prohrané referendum by ho oslabilo. K vypsání referenda potřebujeme dvě stě tisíc podpisů a v tuto chvíli jich máme sto dvacet tisíc.

 

Čtěte dále