Izraelský osadník napadl rabína

Napadený je členem organizace Rabíni za lidská práva, která se snaží zlepšovat vztahy mezi Palestinci a Izraelci na okupovaných územích.

Za pokračujícího stupňování násilností mezi Izraelci a Palestinci začala podzimní sklizeň oliv na okupovaných palestinských územích. Tak jako každý rok se neobešla bez útoků především ze strany izraelských osadníků. Během pátečního odpoledne jednoho z nejvýše postavených členů organizace Rabíni za lidská práva Arika Aschermana nožem napadl pravicový extremista z řad izraelských osadníků.

Násilí při sklizni oliv

Rabíni za lidská práva je izraelská organizace, která se snaží Palestincům ulehčovat život na okupovaných územích. Loni Prahu navštívil jeden ze zakladatelů a bývalých vůdců organizace rabín Jeremy Milgrom. Za cíl organizace označil budování mostů mezi Palestinci a Izraelci v oblastech, kde kvůli aktivitám izraelské vlády vznikají hluboké propasti. Organizace proto letos Palestincům pomáhala také během sklizně oliv. Jejich pomoc však nespočívala pouze v trhání a srážení oliv z olivovníků. Přítomnost rabínů má také odradit izraelské osadníky od napadání sklízejících Palestinců. Osadníci nicméně v pátek zaútočili právě na rabína Aschermana. Ten dopoledne vyrazil se svými kolegy a mezinárodními aktivisty pomoci palestinské rodině s každoroční sklizní jejich soukromého olivového háje nedaleko jedné z izraelských osad.

Olivové stromy rostoucí na Západním břehu jsou často staré stovky, některé ale i tisíce let. I proto představují opravdu velmi silné pouto mezi Palestinci a jejich dnes okupovanou zemí.

Když byla skupina se svou prací hotova a připravovala se na zpáteční cestu, všimli si její členové, že do olivového háje vnikla skupina izraelských osadníků. Někteří jen otrhávali olivy, ale jiní rovnou zapálili stráň s olivovníky. Podle výpovědi rabína Aschermana pro server 972mag.com skupina zavolala hasiče, aby oheň uhasili. Ti ale dlouho nepřijížděli, a tak se k ohni vydali na vlastní pěst. Jeden z mužů, kteří oheň zapálili, se rabínovi postavil do cesty. Další události zachycuje video pořízené jedním z aktivistů, které se během pátku rozšířilo po sociálních sítích i zpravodajských webech. Maskovaný muž držící v jedné ruce nůž a v druhé kámen se nejprve pokusil rabínovi Aschermanovi zabránit v cestě. Když rabín jeho výzev neuposlechl, mrštil proti němu kamenem a trefil ho do ruky. Přitom předstíral, že ho bodne nožem. Pak rabína kopnul do boku a do břicha. Když se napadený pokusil bránit, chytil ho maskovaný útočník pod krkem a několikrát ho praštil do hlavy. Nakonec útočník utekl.

Desetitisíce zničených olivových stromů

Arik Ascherman je izraelský rabín, který vyrostl v americké Pensylvánii. V roce 1988 se přestěhoval do Izraele a stal se jedním ze zakladatelů organizace Rabíni za lidská práva. Napaden byl za tu dobu mnohokrát. Jednou palestinská mládež házela kameny na jeho auto, jindy ho napadli či zmlátili izraelští vojáci nebo osadníci. Několikrát byl dokonce zatčen. Jednou za občanskou neposlušnost, když se pokoušel zastavit izraelské buldozery při demolici palestinské budovy v okupovaném Východním Jeruzalémě.

Že byl Ascherman již mnohokrát napaden, potvrdil A2larmu také bývalý vůdce organizace Rabíni pro lidská práva Jeremy Milgrom, jehož vyjádření k tomuto incidentu se nám podařilo získat. Včerejší událost ale podle něj Aschermanovy známé šokovala. Především proto, že izraelský osadník na rabína vytáhl nůž.

Olivové háje zabírají kolem 45 procent území okupovaného Západního břehu. Každoroční sklizeň je pro Palestince velkou událostí, které se účastní celé rodiny. Průmysl spjatý se sběrem oliv je důležitý i z ekonomického hlediska, protože představuje přibližně čtvrtinu výkonu celého palestinského zemědělství. Výdělky z prodeje olivového oleje přispívají do rozpočtu více než sto tisícům palestinských rodin. Olivové stromy rostoucí na Západním břehu jsou často staré stovky, některé ale i tisíce let. I proto představují opravdu velmi silné pouto mezi Palestinci a jejich dnes okupovanou zemí. Jenže v posledních letech padají olivové stromy za oběť násilí extremistů z řad izraelských osadníků. Podle statistik OSN bylo na okupovaném Západním břehu zničeno okolo 50 tisíc palestinských olivových stromů.

Skupina aktivistů v reakci na násilný incident ihned zavolala izraelskou policii. Té ale příjezd trval více než půl hodiny, a tak je pravděpodobné, že se událost zařadí k devadesáti procentům nahlášených případů údajného násilí osadníků, které se izraelským bezpečnostním silám nedaří vyšetřit. V pátek večer izraelská policie vydala prohlášení, v němž incident označila za vyústění sporů mezi izraelskými levicovými a pravicovými extremisty.

Autor studuje mezinárodní vztahy.

 

Čtěte dále