Když to rozbalí starý šprt

Občanská demokratická strana si osvojila řadu nových technik.

Petr Fiala měl špatný nápad: jet na hranice Maďarska a vyfotit se tam. Fotka jako prostředek politického marketingu tentokrát nezabrala. Lekci o tom, jak se to nedělá, a slušnou porci konzervativní profesorské nudy předvedl Fiala už po cestě, když se nechal vyfotit, jak sedí v autě, a doprovodil to vysvětlením, že jede za uprchlíky. Stejně tak mohl jet třeba do Tesca.

Svou radost z nového zadrátování Evropy chtěl předseda ODS vyjádřit slovem i obrazem, a tak se na nás usmívá před ostnatým drátem, postává před vlakem plným uprchlíků nebo se jen tak prochází v kvádru po peróně. Fialovy fotky o víkendu pobavily internetové publikum a ukázaly jedinou věc: zcela zoufalé opoziční tápání ODS. Což je úplně v pořádku až na to, že pitvat se v jejím zoufalství znamená pitvat se v zoufalství nás všech.

Střední kádry transformace

ODS už nenese étos těch úplně nejúspěšnějších, ten si rád vzal na svoje bedra Andrej Babiš, který je – jako vítěz transformace – logickým následovníkem občanských demokratů. Velká část pravicové ideologie, důležitá zvláště pro velkou pravicovou stranu, jakou bývala ODS, stojí na pocitu jednoty bohatých a těch ostatních, kteří tvrdě dřou a mají při tom pocit, že každý z nich může vystoupat libovolně vzhůru. Živnostník, sekretářka i milionář v tom jedou společně. Stačí makat.

ODS se i nadále snaží nabízet exkluzivní pocit úspěšného vítěze v nelítostném, ale spravedlivém tržním prostředí, a tento pocit staví i na šlapání po lidech, kteří pracují v těch nejhorších podmínkách v hypermarketech.

Když začne pravicová strana bojovat proti establishmentu (ať už „eurosocialismu“ nebo oligarchům), ztrácí samozřejmost vítěze. V případě ODS navíc leckteří bývalí vítězové opouštěli scénu v poutech a pravicové voliče tak k sobě přitáhl skutečný kapitalista Babiš. ODS proto v nové konstelaci stále bojuje za úspěšné, ale už ne za ty nejúspěšnější. A to ani rétoricky.

Součástí návratu na výsluní má být kampaň Rozbal.to, ve které se ODS vnucuje s heslem budícím dojem, jako by se nejednalo o politickou stranu, ale o energetický nápoj. Chce se tak přiblížit aktivním lidem, kteří by bez energy drinku tolik tvrdé práce asi nezvládli. Kampaň pokulhává i v detailech: pokud si rozkliknete na stránce ODS video Vláda škodí lidem, dozvíte se, že je soukromé a nic neuvidíte. Další propagační video kampaně nazvané pro změnu Zabalto v duchu „smutná hudba to řekne za vás“ vyčítá vládě kdeco a snaží se vyvolat dojem, že dotace a daně vedou k hrozivé diktatuře. To vše na webu který vypadá jako reklama na antidepresiva s takřka anarchistickou estetikou. Pod hashtagem #zabalto na Twitteru ODS kritizuje například i omezení pracovní doby zaměstnanců řetězců.

ODS se tak i nadále snaží nabízet exkluzivní pocit úspěšného vítěze v nelítostném, ale spravedlivém tržním prostředí, a tento pocit staví i na šlapání po lidech, kteří pracují v těch nejhorších podmínkách v hypermarketech. Bájná aktivnost a odvaha voličů ODS se má do budoucna realizovat neomezovaným nakupováním o svátcích.

Byznys a nenávist

Protože Občanská demokratická strana nemá co nabídnout, sází spolu s ostatními na strach z uprchlíků a nový odpor k Evropské unii. Protiuprchlickou rétorikou se ale těžko odliší od jiných stran včetně Babiše. Tomu chtějí v ODS zabránit tím, že budou v těchto postojích neodlišitelní od Okamury. Transformační étos antikomunismu jako průvodce na cestě za svobodou se změnil v oslavu nových drátů.

Fiala nepředstavuje „novou“ ODS, jak se někdy říká, ale starou konzervativní antikomunistickou pravici devadesátých let. Spolu s ním se ODS mění ve stranu nostalgie po devadesátých letech (stejně jako je KSČM už dlouho spolkem nostalgiků po osmdesátých a sedmdesátých letech). Takové strany mohou mít reálnou moc, ale nejsou schopné přinášet žádné myšlenky a posouvat společnost jinam než ke stále tíživější uzavřenosti. Přesto se pokles preferencí ODS zastavil. Sázka na xenofobii nejspíš zabrala. Ve chvíli, kdy je značná část společnosti vyděšená z uprchlíků, může značka ODS mezi množstvím antiislámských hnutí a spolků fungovat jako jistota. Bezpohlavní Fiala by tak nakonec mohl těžit z příliš pohlavního Konvičky.

Autor je redaktor A2larmu.

 

Čtěte dále