Konec nových časů

Pražský politik a náměstek primátorky Matěj Stropnický byl po necelém roce svého působení odvolán z pozice radního pro územní plánování. Přinášíme krátký rozhovor.

Na včerejším nočním jednání byli z funkcí odvoláni čtyři politici. Kromě Matěje Stropnického, který zastupuje Trojkoalici, odcházejí ještě dva radní za ČSSD a jeden za hnutí ANO. S návrhem na odvolání přišla opozice, jmenovitě předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. Pro návrh dále kromě TOP 09 hlasovali zastupitelé z ODS, ale i členové koaliční ČSSD a ANO. Piráti nesouhlasili se snahou ostatních subjektů odvolat Stropnického a hlasovali pouze pro odvolání jiných členů Rady. Z celkem 65 zastupitelů jich bylo proti Stropnickému 42. Primátorka Adriana Krnáčová pro jeho odvolání ruku nezvedla. Současná situace magistrát staví před hledání nové koalice, a to teprve po roce fungování koalice současné. Matěj Stropnický proslul svou snahou o regulaci pravomocí developerů a prosazováním jiných vizí rozvoje města, než se v Praze realizovaly doposud (viz starší rozhovor). Dnes již bývalého náměstka primátorky jsme požádali o krátké vyjádření.

 

Na Facebooku jste situaci popsal jako „konec nových časů“. Je za takového stavu možné pokračovat v koalici?

Až do tohoto momentu, procházely moje návrhy díky hlasování této koalice a procházely i vedením města. To není málo. Díky této koalici se nám podařilo prosadit řadu věcí. Události přišly ještě před hlasováním o Strategickém plánu, který jsem už rozeslal. A koalice by pro něj nejspíš musela hlasovat. Pokud by odvolávání proběhlo později, znamenalo by to, že by mohli být zastupitelé obviněni z různých partikulárních a dílčích zájmů, což nechtěli.

 Znamenají noční událostí vítězství developerů?

Ono je to o dvou kůrkách. Předkládám změny, které developerům komplikují život a regulaci a znamenají pro ně větší náklady, byť v něčem by jim to život i zjednodušilo. V tomto smyslu má moje politika nepřátele. Další věcí je zákulisní byznys s územním plánem, který tady probíhá – obchoduje se přímo změnami v územním plánu. To dělá zejména pražská ČSSD, která z toho žije. Odborná komise, kterou jsem navrhoval, by takovýto byznys znemožnila. Každá změna by se musela písemně a veřejně odůvodnit, což by znemožnilo paušální doporučování změn a s tím i tento byznys.

Co se podle vás bude dít dál?

Když pro to bude prostor, rád budu změny prosazovat i s těmi, kdo mě včera odvolali. Taková je politika. Obsahově samozřejmě beze změn.

 

Čtěte dále