Své sluníčkáře si popravíme sami

Nová móda vyhrožovat násilím přes léto takřka zevšedněla. V obavě před agresivním Islámským státem se Češi aspoň symbolicky začali preventivně popravovat navzájem.

Znudění pracanti v kancelářích vezmou, pokud jde o humor, zavděk skoro čímkoli. Smějí se kočkám převlečeným za samuraje nebo videu se psem popíjejícím pivo. Politicky orientovaní příznivci internetových obrázků, frků a fórů mají rádi karikatury, které dělají z politiků idioty nebo jinak komentují aktuální situaci. Ivan Brezina a Dalibor Balšínek se zase smějí u fotomontáží s popravenými levicovým novináři.

Smích nad uřezanými hlavami

Do běžného provozu vyhrožování vlastizrádcům přispěla anonymní paní obrázkem se třemi uřezanými hlavami redaktorů Deníku Referendum. Údajný vtip spočívá v tom, že tito zastánci prouprchlických postojů byli zabiti džihádisty. No není to představa k popukání? Tak dlouho vítali uprchlíky, až je zavraždili extremisté. Dobrá příležitost ulevit si v napjaté společenské atmosféře vtipem. Aspoň tedy podle Ivana Breziny a Dalibora Balšínka.

Fotomontáž se snaží naznačit, že uprchlická krize je invazí džihádistů a že uprchlíci nejsou lidé, kteří potřebují pomoc, ale nebezpeční fanatici.

Ivan Brezina na svém lifestylovém serveru G.cz, kde často vyvrací ty nejtupější mýty o islámu a muslimech, dokonce napsal celý článek, aby vyjmenoval důvody, proč se fotce s uřezanými hlavami zasmát. V článku ale žádný rozbor týkající se vtipnosti nenajdeme, jen se dozvíme, že dotyční novináři mají škodlivé názory. Tedy smích nikoli proto, že by byla fotka vtipná, ale jako výraz nesouhlasu. Brezina v článku zopakuje protiuprchlickou mantru o přirozené xenofobii a neslučitelnosti západní kultury s islámskou a pomůže si metaforou o moudrých sedlácích schovávajících seno před bouřkou. A dočteme se spoustu dalších věcí, například že se jeho názoroví oponenti, neboli „vítači“, chovají nepřirozeně. Redaktoři DR prý zesměšňují ty, kdo se bojí imigrantů. Zajímal by mě jediný text, který by zmíněnou Sašu Uhlovou a Jakuba Patočku z něčeho podobného usvědčoval. Každopádně podle zdravého rozumu Ivana Breziny jsou jejich postoje špatné, a nejspíš proto je to taková legrace, když je někdo pomocí Photoshopu ze srandy zabije a ještě jim realisticky – a vtipně – zdeformuje obličeje.

Jako Charlie Hebdo?

Nevím, jestli se Adam B. Bartoš někdy směje, ale pokud ano, určitě ho pobavila slavná maketa šibenice na jednom z jeho prvních táborů lidu. Vlastně o nic nešlo, bylo to jako na divadle, k opravdové úhoně nikdo nepřišel. Chtít popravit ty, se kterými politicky nesouhlasíte, je pro někoho k smíchu. Fotomontáž se snaží naznačit, že uprchlická krize je invazí džihádistů a že uprchlíci nejsou lidé, kteří potřebují pomoc, ale nebezpeční fanatici. Jde o válku a ve válce se zabíjí, nepřátelé i vlastizrádci z domácích řad. O tom, kdo je zrádce, nás nenechá montáž na pochybách.

„Humor buď má hranice, nebo nemá,“ uzavírá moudře Brezina a odvolává se na satirický časopis Charlie Hebdo, který si v jednom z posledních čísel dělá legraci z evropského dojetí nad fotkou zemřelého syrského chlapečka. Kdo hájil Charlie Hebdo, ten musí podle Breziny vydržet i toto. Vydržet jistě, jenže celoevropská solidarita s časopisem se nevytvořila kvůli zálibě v jejich humoru, ale kvůli tomu, že většina lidí nepovažuje za normální jít a zabít někoho jenom proto, že nám vadí jeho názory nebo jeho způsob humoru. V mentálním světě Islámského státu je jistě i redakce Deníku Referendum zralá na odstřel, o tom není potřeba nikoho přesvědčovat. V mentálním světě umírněných odpůrců uprchlíků jako Brezina nebo Balšínek je naznačování násilí na názorových protivnících satira. Radikálnější odpůrci by si vlastizrádce raději popravili sami.

Autor je redaktor A2larmu.

 

Čtěte dále