Berlín hledá ubytování pro uprchlíky

Německá autonomní levice se přímými akcemi snaží nalézt řešení problému s ubytováním uprchlíků v Berlíně.

 

Ve středu odpoledne 25. listopadu obsadila na několik hodin iniciativa Social Center 4 All (SC4A) mnoho let nepoužívanou historickou budovu Staré pošty v srdci berlínského Neuköllnu, tradiční přistěhovalecké čtvrti. SC4A si klade za cíl ustanovit samosprávné sociální centrum, které by sloužilo jako pojítko mezi uprchlíky, starousedlíky a dobrovolnickými iniciativami. Podle prohlášení iniciativy by budova sloužila jako ubytovací zařízení pro uprchlíky, pro které se nedostává ubytovacích míst, a zároveň jako operativní centrum iniciativ. V prohlášení rozdávaném kolemjdoucím se klade důraz na samosprávný charakter takového centra: o jeho chodu by rozhodovali jeho obyvatelé a ti, kteří jim budou pomáhat.

Spolková země Berlín se poprvé od konce druhé světové války potýká s nedostatkem bytů.

SC4A se pokusila obsadit budovu již v září, tehdy šlo o bývalý objekt berlínské Technické univerzity ve čtvrti Charlottenburg. Stejně jako tehdy i nyní byla budova po několika hodinách vyklizena policejními těžkooděnci po zkontaktování správce nemovitosti. Obě akce SC4A se udály pod vlajkami německé Antify a vzešly z prostředí autonomní levice (obdobně jako třeba v Praze iniciativa Klinika).

Tempelhof i tělocvičny

Demonstrativní obsazení domu na rušné Karl-Marx-Straße přichází v okamžiku, kdy do Německa míří bezprecedentní počty uprchlíků (do Berlína jich dorazilo od začátku roku okolo čtyřiceti tisíc) a hledání vhodných ubytovacích míst pro ně patří k nejpalčivějším problémům spolkové země Berlín, která se i před dramatickým nárůstem počtu uprchlíků potýkala poprvé od konce druhé světové války s nedostatkem bytů.

Zemská vláda (tzv. berlínský senát, koalice sociálních a křesťanských demokratů) přikázala dvanácti městským částem, aby každá do pátku 27. listopadu vybrala čtyři tělocvičny, v nichž by bylo možné uprchlíky ubytovat. Dále schválila změnu zákona umožňující vybudování čtyř „provizorních“ nafukovacích hal na tempelhofské pláni – bývalém letišti, které již pět let slouží jako park a na němž je od minulého roku zakázána jakákoli výstavba. Ustanovení o umístění přístřešků na Tempelhofu má platit jen několik let, ale levicová opozice stejně jako aktivisté, kteří prosadili zákaz výstavby, vyjadřují pochybnosti, zda půjde pouze o provizorium.

Proti nápadu s tělocvičnami se zase ozývají radnice, protože jejich vyřazení z běžného provozu nebude populární a omezí jeden ze způsobů integrace dětí, tedy skrze sportovní aktivity. Čím dál častěji je tak slyšet z radnic volání po využití prázdných správních a komerčních budov. Například přímo naproti Staré pošty stojí nepoužívaná budova zavřeného obchodního domu C&A, v jejíchž prostorách během letošního prvomájového pochodu anarchisté odpálili po rozbití výlohy několik světlic, aby na její stav upozornili. Den před akcí SC4A oznámila neuköllnská radnice, že právě tento nebytový prostor poskytne jako přístřešek pro uprchlíky.

Autor působí na Svobodné univerzitě v Berlíně.

 

Čtěte dále