Izrael vězní bez soudu

Už týden probíhá kampaň za propuštění učitele, performera a tanečníka palestinské školy nového cirkusu, kterému hrozí šest a více měsíců v izraelském vězení.

Podle údajů Palestinské školy nového cirkusu byl učitel a performer Mohamed Abu Sakha zatčen izraelskými vojáky 14. prosince, když jel pracovně z Dženínu do Ramalláhu. Nyní je zadržován bez udání jakéhokoli důvodu a nebyla proti němu vznesena žádná obvinění. V úterý 22. prosince na něj byla uvalena takzvaná administrativní vazba, což znamená, že může být vězněn šest měsíců bez udání důvodu a bez soudního řízení. Tato vazba může být neomezeně prodlužována.

Petice a dopisy

Palestinská cirkusová škola v čele se svým ředitelem Šádím Zmorrodem proto zahájila kampaň za propuštění svého pracovníka. Díky mezinárodním kontaktům se kampaň šíří do zahraničí. K dnešnímu dni podepsalo petici za propuštění Abu Sakhy více než pět tisíc lidí. Ve Francii navíc běží petice oslovující ministra zahraničních věcí, aby se zasadil o propuštění Abu Sakhy, v Německu se podporovatelé také snaží lobbovat u ministra zahraničí. V Česku v této věci zaslalo Mezinárodní hnutí solidarity (ISM ČR) dopis ministru zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi.

Izraelský vězeňský systém deportuje zajatce v administrativní vazbě mimo okupovaná palestinská území, a to navzdory mezinárodnímu právu. Vazba je využívána jako forma kolektivního trestu, zajatci nejsou informováni o přesných důvodech zadržení.

„Kampaně pořádané v Evropě za propuštění zajatců z administrativní vazby mají překvapivě naději na úspěch. Dopisová kampaň určená izraelskému velvyslanci v Praze by proto mohla být účinná,“ odpovídá se na dotaz ohledně dalších efektivních kroků v Česku izraelská filosofka Anat Matar, která se dlouhodobě zabývá problematikou palestinských politických vězňů v Izraeli a je autorkou knihy Threat: Palestinian Political Prisoners in Israel.

Kolektivní trest

Administrativní vazba je praktikou, kdy je osoba zadržena bez vznesení obvinění nebo zahájení soudního řízení. Izrael administrativní vazbu dlouhodobě využívá k věznění Palestinců na základě „tajných důkazů“, a to s cílem umlčet jakoukoli formu jejich odporu proti pokračující kolonizaci a okupaci palestinských území. Tato vazba je sice povolena mezinárodním právem, nicméně za velmi přísných podmínek. Měla by být používána pouze v krajní situaci a posuzována jednotlivě případ od případu. V žádném případě nemá sloužit jako náhrada za trestní stíhání v situaci důkazní nouze. „Je očividné, že tomu tak není v případě Izraele, který administrativní vazbu systematicky nadužívá, až to hraničí s výsměchem mezinárodnímu právu,“ domnívá se palestinská organizace Addameer, která zajišťuje podporu palestinských vězňů a zajatců.

Izraelský vězeňský systém navíc užívá mučení a tělesné tresty a deportuje zajatce v administrativní vazbě mimo okupovaná palestinská území, a to navzdory mezinárodnímu právu. Vazba je využívána jako forma kolektivního trestu, zajatci nejsou informováni o přesných důvodech zadržení. Izrael ji používá jako náhradu trestního stíhání, když jsou důkazy nedostatečné, anebo neexistující, a zadržuje tak zajatce na dlouhou dobu, což je v rozporu se Čtvrtou ženevskou úmluvou, která omezuje její užití jen na nezbytně krátké časové období. V současné době je v administrativní vazbě zadržováno 450 palestinských občanů. V izraelských věznicích je dále zadržováno 320 dětí, z nichž některé jsou také drženy v administrativní vazbě, na což upozorňuje Amnesty International ve své nedávné výzvě izraelským úřadům.

Je možné, že se případ palestinského cirkusáka a klauna stane pouze další položkou na seznamu zajatců. Kampaň na podporu člena palestinské cirkusové rodiny však bude pokračovat dále – po solidaritě volá i zakladatel Palestinské cirkusové školy Šádí Zmorrod: „Stále je zapotřebí velkého tlaku na izraelský vězeňský systém. Pokud bude Mohamedova šestiměsíční administrativní vazba potvrzena, čeká nás dlouhá kampaň za jeho osvobození. Budeme potřebovat veškerou vaši solidaritu.“

Autorka je členkou Mezinárodního hnutí solidarity.

 

Čtěte dále