Prognostický ústav Baby Vangy

Bulharská vědma prý v roce 1996 předpověděla islámskou invazi do Evropy. Přední evropské deníky ji berou vážně.

Pokud jste to ještě náhodou neslyšeli, tak v příštím roce zanikne Evropa. Před muslimskými nájezdníky ji nezachrání ani docent Konvička. Ale nejenom to. Roku 2291 vyhasne Slunce. Za tisíc let proběhne na Marsu válka. A i když mají muslimové dobýt Evropu už někdy v příštím kvartálu, pro jistotu v roce 2043 vyhlásí v Římě chalífát. Alespoň tak to psali na Echu 24. A abychom nezůstali jen na vlastním dvorku a nepropadali zbytečnému flagelantství, připojil se dokonce i britský Independent.

Kde není cit pro vnímání energií, vyššího řádu věcí, Gaiu nebo volnou ruku trhu, tam zkrátka žádné ověřování faktů a vlastní rozum nepomůžou.

Ale pěkně popořádku. Prohlásit, že příští rok Evropa zanikne, je tvrzení více než smělé. V seriózních evropských mainstreamových novinách samozřejmě nepracují žádné party zhrzených, zneuznaných snobů, které si šířením konspiračních teorií léčí mindrák z toho, že pořád nenastal vytoužený konec dějin. Například naše domácí Echo je seriózní novinářský projekt, který brání poslední výspu české liberální demokracie a neregulovaného kapitalismu před jejím největším ohrožením, kterým je nikým neregulovaný kapitalista. A tak čerpá informace o několikanásobné apokalypse po vzoru zahraničních kolegů z těch nejspolehlivějších zdrojů. Baba Vanga, vlastním jménem Vangelija Pandeva Dimitrova – Gušterova, byla věštkyní. Prý s ní konzultovala dokonce i dcera komunistického vůdce Todora Živkova, takže o její věrohodnosti nemůže být nejmenších pochyb.

Problém je v tom, že soudružka Vanga už skoro dvacet let nikomu s plísněmi na nohou ani se zánikem civilizace neradí, v roce 1996 totiž natáhla bačkory. Ověřit si u ní, jak to s tím dobýváním Evropy myslela nebo jestli si nespletla data (jak už se jí párkrát stalo), tak už není možné. Přesto je jasné, že euronovináři by si nikdy nedovolili zveřejnit tak závažnou informaci, aniž by ji neměli ověřenu alespoň ze dvou na sobě nezávislých a důvěryhodných zdrojů.

Kávová sedlina mlčí

Veden svou občanskou ctí a vlastenectvím jsem se rozhodl, že informaci o eurokonci podrobím vlastnímu investigativnímu vyšetřování. Nejprve jsem se rozhodl začít s klasickou metodou progresivního liberálního žurnalisty, věštěním z kávové sedliny. Tady nastal první problém. Doma totiž máme jenom instantní kávu a kávu zrnkovou, kterou si ale musím sám namlít. Jenže jakou zvolit hrubost mletí? A co vlastně v Echu po ránu pijí? Tu, co voní hezky? Nebo snad nějakou zahraniční značku?

Nakonec jsem si řekl, že když nás mají obsadit muslimové a soudružka Vanga se narodila v Osmanské říši, udělám si klasického turka. Věren české kultuře a tradici jsem si ho osladil o trochu víc, a abych dodal výzkumu evropský rozměr, přidal jsem i notnou dávku německého mléka. I když jsem u hrnku s kávou nahlas předčítal poslední projev Jany Wolfové a měl u ní fotografii docenta Konvičky (tu pěknou, z Mladé fronty), očekávaný půlměsíc, umrlčí lebka ani trasy invazních vojsk se neobjevily. Ani mystická seance s vyvoláváním Vangy přímo z hlubin pekla se nezdařila.

Naladit se spolu s evropskými žurnalisty na stejnou vibrační frekvenci se mi nezdařilo. Jako ezoterik jsem jednoduše břídil a na plné čáře jsem selhal. Kde není cit pro vnímání energií, vyššího řádu věcí, Gaiu nebo volnou ruku trhu, tam zkrátka žádné ověřování faktů a vlastní rozum nepomůžou. Pochopit, jak někdo může dělat politická rozhodnutí na základě věšteb, je jednoduše mimo schopnosti mého omezeného rozumu.

Někteří škarohlídi by možná řekli, že alarmistických hoaxů je na internetu nepočítaně, že zánik západní civilizace pod úderem barbarských kmenů z východu je pravidelně ohlašován nejpozději od léta 1941 a že úkolem novinářů by měla být spíše analýza faktů než šíření eschatologických městských legend. A že problém migrace a politického rozpadu Blízkého východu je natolik vážný, že si nezaslouží redukci na jeden v programu malování vyrobený obrázek. Zkrátka, že v politice by se mělo více přemýšlet a méně proutkařit. Ale proti takovým je třeba se obrnit a nedělat si z jejich řvaní těžkou hlavu. Lidová moudrost je na naší straně. Když může průmyslové bělidlo vyléčit rakovinu, může přece s klidem řídit veřejnou diskusi i Živkovova mrtvá vědma. Dokud to tak bude, není nejmenší důvod mít o budoucnost Evropy sebemenší obavy.

Autor studuje FF MU.

 

Čtěte dále