Protest proti příklonu kardinála Dominika Duky k mocným

Prohlášení skupiny Odraz k průběhu jejich protestu proti aktivitám kardinála Duky v katedrále sv. Víta.

V sobotu 12. prosince 2015 vystoupili věřící ze skupiny Odraz na slavnostním otevření Svaté brány katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha tichým protestem, kterým vyjádřili své znepokojení nad nekritickým přístupem kardinála Dominika Duky k prezidentu Miloši Zemanovi.

Na začátku a konci mše svaté, kterou na popud papeže Františka začal Rok milosrdenství, ukázali věřící fotografie biskupů Josefa Hendricha, Aloise Hudala a Jozefa Tisa. Jejich tichý protest vyvolal negativní reakce jak ze strany Policie ČR, tak ze strany Metropolitní kapituly u sv. Víta. Fotky kněží s biblickým veršem „Nikdo nemůže sloužit dvěma pánům“ (Mt 6,24) byly označeny za transparenty a projev věřících za nepovolenou demonstraci.

Prosíme kardinála Dominika Duku, aby se vzpamatoval. Aby jeho jméno nebylo jednou vzpomínáno společně s Tisem, Hudalem, Plojharem a Vranou.

Největší pokušení církve je moc. Církev má mít korektní vztahy s vládami zemí, kde žije. Když ale mocní dělají zlé věci, nesmí církev mlčet. A už vůbec se na nich nesmí podílet nebo za ně mocné chválit. Kněz Jozef Tiso byl prezidentem státu, který poslal své Židy na smrt. Biskup Alois Hudal pomáhal nacistickým zločincům uprchnout z Evropy. Kněz Josef Plojhar byl ministrem Gottwaldovy vlády. Biskup Josef Vrana kolaboroval s Husákem.

Kardinál Dominik Duka se choval statečně za komunistického režimu. Nyní ale podporuje Zemana, který podporuje autoritářský násilný režim v Rusku a Číně a který se veřejně spojuje s extremisty. Svatolánská mše pro Zemana se „státnickými“ poctami pro celebranta, beze slova kritiky na adresu Zemanových zlých skutků, je krokem ke stejně ostudné kolaboraci.

Prosíme kardinála Dominika Duku, aby se vzpamatoval. Aby jeho jméno nebylo jednou vzpomínáno společně s Tisem, Hudalem, Plojharem a Vranou.

 

Čtěte dále