Prohlášení k obsazení usedlosti Šatovka

Zveřejňujeme prohlášení skupiny Resurp k obsazení usedlosti Šatovka v Šáreckém údolí na Praze 6.

Zveřejňujeme prohlášení skupiny Resurp k obsazení usedlosti Šatovka v Šáreckém údolí na Praze 6.

Obsadili jsme dům. Jsme tu a chceme tu zůstat. Tady a teď. Svobodně, společně, sociálně i asociálně, normálně i nenormálně, solidárně, radikálně, nezávisle, s otevřenou budoucností!

Šatovka je usedlost ve vlastnictví městské části Praha 6, která je opuštěná a chátrá od roku 2011. Tehdy z ní vlastník nechal vystěhovat poslední obyvatele. Ti sice dostali náhradní bydlení, dům samotný však zůstal navzdory snahám místních prázdný. Z jeho plánované přestavby na luxusní centrum pro seniory sešlo po odchodu předchozího vedení radnice. Nejen v Šárce se proslýchá, že s usedlostí měli někteří vlivní lidé postranní úmysly. V současné době se znovu mluví o tom, že by se sem mělo vrátit nájemní bydlení pro běžné občany. I podle nejsmělejších odhadů však mají stavební práce začít nejdříve v létě. Do té doby má vlhký, nevětraný a nevytápěný dům, který je už nyní napadený dřevomorkou, zůstat prázdný.

Stojíme si za tím, že bydlení je právo a že domy slouží k bydlení, ne ke spekulacím a k chátrání.

V pondělí 21. 12. 2015, tři roky poté, co skončil svět, byla Šatovka obsazena novými obyvateli. Z léta studených komínů se opět začalo kouřit. Do zatuchlých a vlhkých místností se znovu dostal čerstvý vzduch. Noví obyvatelé přistavili kontejner a vyčistili odpadky zanesenou zahradu i přízemí domu. Na bránu vyvěsili informace o tom, kdo jsou a jaké mají s domem úmysly.

V pondělí 4. 1. 2016 se na místě objevili dělníci, kteří začali se zazdíváním oken v nedávno vyčištěném přízemí.

Na úterý 5. 1. 2016 od 20:00 je naplánováno veřejné promítání. Nestojíme o konflikt, policejní zásah ani zbytečné soudy, chceme prostor, který chybí nám i Praze 6. Stojíme si za tím, že bydlení je právo a že domy slouží k bydlení, ne ke spekulacím a k chátrání. Nelíbí se nám prohlubující se propast mezi chudými žijícími v ghettech či rovnou na ulici a čím dál bohatšími, kteří se ve strachu uzavírají v luxusních rezervacích. I část Prahy, ve které leží usedlost Šatovka tento vývoj odráží. Běžní lidé musí pryč, aby ustoupili výpravným sídlům a těm, jejichž pohyb musí střežit ochranka. Symbolický je i smutný osud zdejší vyhlášené hospody Na Břetislavce, která ukončila své desetiletí trvající působení minulý týden. Včerejší centrum místního dění, jedno z posledních míst, kde se mohli setkávat běžní lidé, kteří nežijí v rezidencích za vysokými zdmi chráněni kamerami a bezpečnostními čidly, zeje prázdnotou kvůli výstavbě dalšího developerského projektu.

Dejme Šatovce šanci, aby ožila a přinesla do Šárky nový vítr!

 

Čtěte dále