Vtipkující Zeman stojí s národem

Ať řekne Miloš Zeman cokoli, bude se o tom mluvit. Proč vlastně?

Zemanovu metodu vyjet si do kraje, přijet do městečka, které pořádně nikdo nezná, a odpálit tam nějakou mediální bombu, si novináři oblíbili. Ať řekne Zeman jakoukoli blbost, někdo to zveřejní. A všichni zareagují. Jejich reakce se opět zveřejní a večer o tom mluví politologové ve studiu.

Pokud Zemanův výrok s kalašnikovem někdo chápe jako nepřímou výzvu k atentátu na Sobotku, musí připustit, že se jedná rovněž o nepřímou výzvu k atentátu na Zemana. Celý výrok zní: ,,Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“ Pokud by došlo až na soud, muselo by se u něj řešit, jestli Zeman vyzýval i k násilí na sobě samém.

V časech, kdy se stojí buď s národem, nebo proti němu, nezbývá často na demokracii čas. A Zeman stojí s národem, jen místo burácení proti prohnilým vlastizrádcům vtipkuje o samopalu.

Celý výrok se navíc začal šířit ve zkrácené verzi, a není tak jasné na kterou jeho verzi vlastně reagoval Sobotka. Jednou ze zkrácených verzí byla tato. „Demokratická možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby. Nedemokratickou možností je kalašnikov.“ V tomto znění se výrok objevil například na Novinkách nebo ve zprávě České televize (byť na videu z Tišnova je výrok pochopitelně celý). Na kratší verzi Zemanova projevu zjevně reagoval například poslanec ANO Martin Komárek. „Z čistě logického hlediska má pan prezident pravdu. Měl však pro pořádek dodat, že tyto dvě možnosti platí i pro něj a pro všechny svobodně zvolené politiky, kteří nechtějí odstoupit,“ napsal Komárek na Twitter. Fakticky tedy doporučil Zemanovi, ať ke svým slovům dodá něco, co už sám řekl.

V různých neúplných obměnách koloval citát i na dalších serverech. Kratší verzi citovala i většina lidí na sociálních sítích. Navíc například Česká televize ve svém textu citovala reakce lidí (například právě Komárka), kteří zjevně nečetli ani neslyšeli celý Zemanův výrok. V osekané verzi – s odvoláním na média – se výrok objevil i na trestním oznámení, které podal publicista a právník Šarapatka. Zprávu o trestním oznámení pak opět převzala všechna média včetně České televize, bez doplnění toho, že Šarapatka necituje Zemana přesně.

Díky Zemanovi znají všichni Češi slovo bonmot. Zemanova síla spočívala už v devadesátých letech ve schopnosti krátce a tenkrát ještě prý i vtipně zformulovat myšlenku. Jako prezident ale přešel na těžší kalibr a většinou ostatní prostě uráží. Schopnost říkat zapamatovatelné věci ale neztratil. Poznámka s kalašnikovem naštvala úplně všechny politiky a zaujala i Reuters.

I když je osekaná verze výroku hrozivější než to, co Zeman skutečně řekl, klid se kterým v Tišnově reagoval na větu „Sobotka stojí proti českému národu“ a vzápětí vtipkoval o kalašnikovu, podkopává Ovčáčkovu verzi o „bytostném demokratovi“, kterému se zrovna nepovedl fór. V časech, kdy se stojí buď s národem, nebo proti němu, nezbývá často na demokracii čas. A Zeman stojí s národem, jen místo burácení proti prohnilým vlastizrádcům vtipkuje o samopalu. Vždycky pak může říct: „To byl jen vtip“, nebo (jako po 17. listopadu), že ani neví, jak se Konvička jmenuje křestním jménem, takže vlastně o nic nešlo. Bytostně demokratické to není, ale diktátoři žertují jinak.

Autor je redaktor A2larmu.

 

Čtěte dále