Klinika: „Rozhodli jsme se neodejít“

Prohlášení kolektivu Autonomního sociálního centra Klinika k nařízení státu opustit budovou bývalé plicní kliniky.

Rozhodli jsme se neodejít z domu. Prý je to nelegální. Je ale správné nechat vyklidit dům, který žije, který lidem nabízí zdola a společně utvářený program, nečekaná setkání a zkušenost angažovanosti? Je správné nechat vyklidit fungující prostor/dům a udělat z něj ruinu, jako to udělal stát už s vilou Milada? Potřebuje naše společnost spíš úzkoprsé dodržování byrokratických výmyslů, nebo podporovat nestandardní a neozkoušené cesty, které v praxi ukazují, že lze žít i myslet jinak?

Potřebuje naše společnost spíš úzkoprsé dodržování byrokratických výmyslů, nebo podporovat nestandardní a neozkoušené cesty, které v praxi ukazují, že lze žít i myslet jinak?

Před rokem jsme o Klinice mluvili jako o snu a za rok jsme z něho udělali realitu, kterou teď nechceme opustit a nechat zmizet. Naše zkušenost nám ukázala, že lidé spolu nemusí jenom soutěžit, ale mohou rozvíjet vzájemné solidární vztahy. Potřebují k tomu ale prostor. Máme ho v rukou a nechceme ho ztratit. Cítíme zodpovědnost za hnutí, které kolem Kliniky vyrostlo. Za ideály, na kterých Klinika stojí .

Zůstáváme na Klinice protože:

1. Nechceme nechat dům chátrat a je nesmysl, aby stát hledal jiné využití, když jedno existuje – teď a tady.

2. V domě se ztělesňují naše ideály a naše síla. Bez podobného postupu, tedy obsazení domu, by s námi nikdo nejednal už v listopadu roku 2014 a Klinika by vůbec nezačala existovat.

3. Nejde jen o nás. Cítíme podporu tisíců lidí, kolektivů, projektů a těm také zůstaneme otevření. Program pokračuje.

4. Celý rok jsme se snažili poctivě dodržovat smlouvu a ochotně jsme jednali. Teď má být unikátní projekt zrušen jen na základě zástupného argumentu. V takovém případě považujeme občanskou neposlušnost za legitimní.

 

Čtěte dále