Česko začíná vyvážet zbraně do Severní Koreje

Česko chce novým kontraktem s asijským partnerem stimulovat ekonomiku a také zvýšit vlastní bezpečnost.

Českým zbrojovkám svítá opět na dobré časy. Po úspěších v Egyptě, Saúdské ArábiiVietnamu se jim totiž podařilo získat lukrativní zakázky na obranně-bezpečnostní projekty také v Severní Koreji. Pomohla tomu cesta ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, který tuto lidově demokratickou republiku navštívil spolu s delegací podnikatelů minulý víkend. Český zbrojařský průmysl je tak zpět ve zlaté éře „Made in ČSSR“, kdy lidstvo stálo na pokraji jaderného vyhlazení.

Odvětví zbrojního průmyslu „vneslo do života lidí vymoženosti, jimž by už jen těžko odvykali. Ať již jde o mikrovlnné trouby, široké využití laseru, brzd, nebo dokonce suchého zipu.

Podle Zaorálka rekordní zásilka zbraní pro Severní Koreu pomůže s bojem proti terorismu a ochranou turistů: „Velice oceňují to, že se zajímáme o společný boj s terorismem. Pro ně je to naprosto zásadní věc a stojí o českou pomoc,“ komentoval Zaorálek schůzku, která podle něj probíhala ve velmi přátelském duchu. „Stabilní KLDR je zárukou stability celého regionu“, dodal.

S tím souhlasí také šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. „Já si myslím, že Severní Korea je seriózní partner, je to země, která je stabilní.“ Upozornil také na to, že nebýt zbraní a ostnatých drátů zaslaných Pchjongjangu, bylo by utečenců z této země o mnoho více.

Vývoz zbraní do Severní Koreje zakazují mezinárodní embarga a závazky, Česká republika se je však rozhodla nerespektovat; podobně již učinila v případě evropského závazku nevyvážet zbraně do Egypta. Podle generálního ředitele České zbrojovky Lubomíra Kovaříka to bylo logické a správné rozhodnutí: „Šlo přece o to, vyzbrojit severokorejské policisty a vojáky, a zajistit tak bezpečnost místních i turistů.“

S rozšiřováním spolupráce s Pchjongjangem na poli obranného a bezpečnostního průmyslu panuje souhlas napříč politickým spektrem. Bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg podle svých slov nemá s dodávkami zbraní do zemí porušujících lidská práva problém. Podobně se o Severní Koreji vyjádřil bývalý ministr obrany Alexandr Vondra: „Je to jedna z nejperspektivnějších zemí. Má silnou armádu. Ta země silnou armádu potřebuje.“ Možnost, že by Česká republika nemusela zbraně Severní Koreji přece jen prodávat, Vondra zavrhuje: „Nemyslím si, že by Česká republika měla v současnosti dělat nějaké černé listiny.“

Neziskovky jsou proti

To se ale jako vždy nelíbí zástupcům neziskovek: „Rozhodnutí české vlády nás šokovalo a přinutilo okamžitě jednat. Apelujeme také na veřejnost, která s prodejem zbraní Severní Koreji nesouhlasí, aby dala svůj názor hlasitě najevo. Jednání vlády už překračuje všechny meze,“ shrnul situaci Peter Tkáč z organizace NESEHNUTÍ a nabízí občanům pomocnou ruku při výrobě radikálních, protiválečných letáků. Jeho spolupracovníci dokonce už začali oslovovat panelisty do diskuse na toto téma.

Obavy z toho, že by severokorejský režim mohl použít české zbraně při potlačovaní lidských práv spolehlivě vyvrátilo ministerstvo zahraničních věcí: „Se severokorejskými partnery vedeme intenzivní dialog, který zahrnuje nejen oblast širší ekonomické spolupráce, ale i otázky týkající se vnitřní stability země, fungování státních institucí včetně justice a stavu lidských práv,“ uvedl v dopise tehdejší politický ředitel MZV ČR Václav Bálek.

Podle Jiřího Hynka přitom nemusí vojenský materiál v Severní Koreji zákonitě jen zabíjet. „Může pomáhat například i při povodních.“ A jak upozorňuje novinář Jan Gazdík, odvětví zbrojního průmyslu „vneslo do života lidí vymoženosti, jimž by už jen těžko odvykali. Ať již jde o mikrovlnné trouby, široké využití laseru, brzd, nebo dokonce suchého zipu.“ V neposlední řadě toto odvětví pozitivně ovlivňuje vývoj umělých protéz nebo léčiv tlumících posttraumatické stresové poruchy. Pozitivní dopad na chirurgii je také nepopiratelný – amputaci zmrzačené končetiny zvládne dnes leckterý okresní africký lékař.

Autor je publicista.

Čtěte dále