Vlajka vzhůru letí

Návštěva čínského prezidenta s sebou kromě všeho dalšího přinesla i precedent v podobě kriminalistů na akademické půdě.

Ve středu dopoledne mi cestu na FAMU poněkud zkomplikoval řidič tramvaje. Téměř v cíli, na zastávce Jiráskovo náměstí, informoval cestující o výluce. Vystoupil jsem a rozhodl se, že do školy raději půjdu pěšky. Část Masarykova nábřeží byla blokována policejními kordóny. Proplétal jsem se bočními uličkami a cestou jsem potkával rozčílené rezidenty. Vadilo jim, že mohou svůj domov opustit pouze s doprovodem policie. Mladá žena se potřebovala dostat do Národního divadla, zatímco se nedůvěřivý policista pokoušel vypátrat, jaký by k tomu mohla mít důvod: „A vy jste sólistka?“ ptal se opatrně. Největším překvapením pak pro mě byl výjev před samotnou školou. Všechny rohy křižovatky mezi Národním divadlem a budovou FAMU byly kromě policistů obsazeny čínskými vítači. Rudé vlajky splývaly s červenými stříškami nad okny kavárny Slavie. Vstup do školy hlídal uniformovaný policista. Celý tento obraz mi připomněl, že jsme před pár dny řešili, jestli by FAMU neměla v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta vyvěsit tibetskou vlajku. Podíval jsem se vzhůru a stále tam byla. Plápolala nad rudou záplavou, v prvním patře naší školy.

Kriminálka Smetanovo nábřeží

Když na FAMU vznikla iniciativa k vyvěšení tibetské vlajky, asi nikdo nepředpokládal, že přímo před budovou budou za pár dní postávat desítky Číňanů. Škola na svých webových stránkách zveřejnila text, ve kterém přítomnost vlajky vysvětluje. Jde o symbolické gesto, které má být připomínkou boje za lidské práva, a to nejenom Tibeťanů, ale všech národností i jedinců perzekvovaných čínským režimem. Vlajka má být zároveň protestem proti tomu, co samotnou návštěvu doprovází, protestem proti politické maškarádě. Prohlášení bylo schváleno vedením školy i Akademickým senátem FAMU.

Žijeme ve svobodné společnosti a všichni máme právo vyjádřit svůj názor. Prostor vysoké školy by měl garantovat možnost si takové názory svobodně a nezávisle formovat. Symbolický význam narušení tohoto prostoru je obrovský.

Maškarádě se ovšem nakonec nevyhnula ani budova fakulty na Smetanově nábřeží. Atmosféra byla zmatená. Číňané vášnivě mávali ohromnými čínskými vlajkami, muž (zřejmě policista v civilu) zrovna pokřikoval na jiného muže a posílal ho pryč od skupiny čínských vítačů prezidenta Si Ťin-pchinga. Později se školou začala šířit zpráva, že kvůli tibetské vlajce na FAMU přišla policie.
Rozhodli jsme se situací zabývat na nadcházejícím zasedání Akademického senátu FAMU. Vše jsme si nechali vyložit děkanem Pavlem Jechem. Dva muži, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie, přišli na děkanát a zjišťovali, jestli vlajky visí se souhlasem vedení školy. Když se dozvěděli, že ano, konstatovali, že Číňanům se to nelíbí, a odešli. AS FAMU jednohlasně schválil prohlášení, ve kterém vyjadřuje znepokojení z takového konání policie a požaduje vysvětlení.

Velký zájem médií způsobil, že jsme se ještě v průběhu zasedání dozvěděli, jak se k celému incidentu staví sama policie. Mluvčí Jozef Bocán popírá, že by se incident stal. Postoj policie zaskočil snad všechny přítomné. Snažil se policejní mluvčí naznačit, že studenti a zaměstnanci FAMU, kteří policisty ve škole viděli, jsou lháři? Během téhož zasedání jsme si tak v reakci na toto vyjádření nechali pustit záznamy z průmyslových kamer a vzápětí je poslali do médií.

Svobodný prostor

Podle obrazového záznamu navštívili dva muži budovu FAMU hned dvakrát. Jednou brzy ráno a jednou dopoledne. Na vrátnici se legitimují. Při druhé návštěvě se vydávají přímo do školy, chvíli bloudí, nakonec jeden z nich vstupuje na děkanát. Druhý hlídá chodbu. Jozef Bocán následující den prohlásil, že na základě informací některých médií se i tímto údajným excesem budou zabývat příslušné orgány policie. V rozhovoru pro Aktuálně.cz pak policejní prezident Tomáš Tuhý opakuje slovní spojení „údajný exces“ a s ohledem na probíhající šetření kontrolních orgánů odmítá cokoli komentovat.

Zdá se, že vedení policie a ministerstvo vnitra doufá, že se zájem médií postupně vytratí a celý incident vyšumí do ztracena. To by se ale rozhodně nemělo stát. Policie v této kauze pochybila hned několikrát. Když policejní mluvčí Jozef Bocán razantně popřel, že by policisté ve škole byli, zřejmě si neuvědomil, že by se na Filmové a televizní fakultě mohl najít videozáznam. Jen stěží to ovšem omlouvá počínání jeho a počínání oněch dvou kriminalistů.

Jak by se policisté zachovali, kdyby byla vlajka vyvěšena bez vědomí vedení školy? Měnilo by se tím pro ně něco? Žijeme ve svobodné společnosti a všichni máme právo vyjádřit svůj názor. Prostor vysoké školy by měl garantovat možnost si takové názory svobodně a nezávisle formovat. Symbolický význam narušení tohoto prostoru je obrovský. Vstupování na půdu vysoké školy, kladení podivných otázek, argumentování tím, co se líbí a nelíbí Číňanům, to vše jsou další doklady toho, že počínání policie v minulém týdnu bylo v rozporu s tím, jak by měla vypadat vyspělá demokratická společnost.

Autor je člen Akademického senátu FAMU a filmový režisér.

 

Čtěte dále