Pelta chystá sametovou revoluci… na trávníku

Předseda fotbalového svazu slibuje po skandálu s opilými rozhodčími sametovou revoluci. Jakešem českého fotbalu je však samotný Miroslav Pelta.

Fotbaloví diváci v Příbrami už zažili v minulosti ledasco. Šéf místního klubu Jaroslav Starka, který se ztotožňuje s americkými gangstery natolik, že v útrobách stadionu vystavěl oltář Tupacovi, dokázal do malého města přivést jak evropské poháry, tak legendární uplácení rozhodčích. Ve středečním zápase s pražskou Slávií byli rozhodčí opět v hlavní roli, ale tentokrát úplně jiné, než by divák v Příbrami čekal.

Čtvrtý rozhodčí Marek Pilný byl ve středu k nezastavení. Za postranní čarou hýřil pohybem, kličkoval, přidal i nejeden skluz. Byl totiž úplně na mol. Po deseti minutách ho raději hlídal místní bodyguard a po poločasové přestávce se už k hřišti nevrátil. Nebyl ale jediný, kdo si sledování nezáživné ligové kopané zpestřil kapkou něčeho silnějšího. I postranní rozhodčí Jiří Jech se vydatně posílil. Pohybově to na rozdíl od kolegy ještě zvládal, nicméně v průběhu zápasu zvládl vyprázdnit svůj močový měchýř.

Pelta se nebojí silných slov a rovnou prohlásil, že chce provést v českém fotbale sametovou revoluci.

Jistě, ostuda to byla. A na účet českého fotbalu se baví už i v zahraničí. Že to sudí přepískli, si asi sami uvědomili už při ranní kocovině. Ale i fotbalu neznalý člověk uzná, že masochistická zábava „sledování české ligy“ se bez alkoholu neobejde. Takový názor ovšem nesdílí muž, který českému fotbalu neohrožené vládne. Miroslav Pelta spustil v reakci na středeční incident hromy a blesky. Pro své kázání o morálce si nemohl vybrat lepší místo než strahovské sídlo Fotbalové asociace České republiky. Tedy onu budovu, kterou za peníze FIFA a UEFA postavili Syner s Baumitem, úplnou náhodou největší sponzoři Peltova hýčkaného dítěte, fotbalového Jablonce. „Zažil jsem toho ve fotbale hodně, ale tohle překonalo všechno. Mám povahu řešit vše diplomatickou cestou s klidnou hlavou, ale v tomhle případě je škoda, že nemáme trest smrti, ale jen doživotí,“ čertil se na tiskové konferenci Pelta. A když mluví o tom, že toho zažil ve fotbale hodně, ví, o čem mluví.

Do provinčního jabloneckého klubu našteloval nikdy nevysychající penězovody z místní radnice a Libereckého kraje. Na druhou stranu, i rumunský diktátor Ceauşescu dostal klub ze své rodné vsi do první ligy za státní peníze. Nebo měl Pelta snad na mysli to, že mu v Jablonci dělá manažera legendární korupčník Ivan Horník? Ale i strahovský Mireček svého času říkal v odposleších, že celý jaro bylo „cinklý“.

Včera na svoji někdejší slavnou hlášku vzpomněl slovy: „Asi jsem taky kdysi blbnul v nějakých odposleších a tak dále, o to víc se snažím národ přesvědčit.“ Zvláštní, že hned vzápětí dodal, že kdo se dopustí selhání, musí z kola ven. Nemilosrdný Pelta asi neměl na mysli nedávnou skandální penaltu Sparty v nastaveném čase na Dukle. Nebo snad nemístné zásahy bývalého spolupracovníka StB Romana Berbra, který přes Dagmar Damkovou řídil a ovlivňoval české sudí? Snad ne. Prý Berbrovi vyčítal spojitost s Damkovou. Jestli měl na mysli jejich partnerský vztah, už dál nerozváděl.

Pelta se nebojí silných slov a rovnou prohlásil, že chce provést v českém fotbale sametovou revoluci. Člověk, který celý systém korupcí a klientelismem prohnilého fotbalu vytvořil, ho teď chce svrhnout. Asi jako kdyby v devětaosmdesátém ukazoval viktorku z pódia na Letné sám Miloš Jakeš.

Aby však Peltovo hlásání morální očisty nebrali všichni zase tak smrtelně vážně, otcovsky hájil další výstřelek Davida Limberského. Dvaatřicetiletý reprezentační obránce, který loni havaroval opilý a následně v lize slavil gól hrou na řidiče, totiž před pár dny chvíli zase řídil. A zase pod vlivem. Tentokrát při oslavách plzeňského titulu, obešlo se to bez havárie, ale i bez řidičáku, který mu na rok sebralo soudní rozhodnutí.

Navzdory problémům se Pelta nevzdává svého snu zařadit českou kopanou mezi výstavní artikly světové extratřídy. V lize, kterou střídavě sponzorují pivovary a sázkovkové kanceláře, jde skutečně spíše o snahu přikrýt skutečný stav českého fotbalu. A kdo ho nechce vidět, může věřit v revoluční počínání mesiáše ze Strahova, anebo se něčeho napít. Nejlépe rovnou něčeho ostřejšího jako sudí v Příbrami.

Autor je novinář.

 

Čtěte dále