Zadržený na pražské Florenci: Čekal jsem na autobus

Na naši redakci se obrátil mladík zadržený předminulý víkend na autobusovém nádraží Praha-Florenc a popsal nám svojí verzi příběhu.

Redakci A2larmu se podařilo kontaktovat a vyzpovídat mladíka, kterého před necelými dvěma týdny nevybíravě zadržela protiteroristická smíšená hlídka na pražském autobusovém nádraží Florenc. Mladý muž z Jihlavy chce zůstat v anonymitě, aby se nevystavoval dalšímu mediálnímu i společenskému tlaku. Jeho rozhodnutí jsme se rozhodli respektovat.

Z vyjádření zadrženého vyplývá, že policie neměla k legitimování – krom „zanedbaného zevnějšku“ – žádný důvod.

Dvacátník z Jihlavy šel ráno v sobotu 23. dubna na pražské autobusové nádraží Florenc. Do Prahy přijel den předtím, s přáteli navštívil hudební akci. Chtěl se svou známou stihnout autobusový spoj Student Agency do Jihlavy, který odjížděl v 9:30. V autobuse ale zbývalo už poslední volné místo, které ženě přenechal. Sám šel do vestibulu nádraží, kde chtěl dvě hodiny počkat na následující autobus. Během čekání usnul a půl hodiny před odjezdem ho probudila smíšená protiteroristická hlídka a bez udání důvodu žádala, aby se legitimoval. Mladému muži navíc policista tykal a jednal s ním pohrdavým a agresivním tónem.

Policisty dle jeho slov vůbec nezajímalo, jestli má, nebo nemá jízdenku, která cestujícího k pobývání ve vestibulu autobusového nádraží opravňuje, ani mu nesdělila, z jakého důvodu po něm občanský průkaz žádá. To se mu samozřejmě nelíbilo a odmítal této žádosti vyhovět, přestože se zaručuje, že občanský průkaz v tu dobu u sebe měl. Protože prý nemá s policií dobré zkušenosti, rozhodl se proti této bezdůvodné buzeraci (motivované pravděpodobně jen mladíkovým vzhledem) rázně ohradit, a to i za použití sprostých slov.

Celou akci považuje za iniciativu velícího policisty (muž v černé čapce), přístup příslušníků armády mu připadal zdrženlivější, ne tolik horlivý. Když ho policisté poutali, způsobili mu drobné zranění zápěstí a při naražení na zeď také lokte. Stopy po krvi, na které ve svém textu upozorňoval autor videozáznamu, si však zajištěný nepamatuje. Spoutaný byl odvezen na služebnu, kde svůj příběh policistům odvyprávěl. Zadržen byl podle svých slov celé čtyři hodiny.

Mladík z Jihlavy policistům musel vysvětlovat, že nežije na ulici a je zaměstnaný ve firmě pracující se sádrokartony. Prohlášení policejního mluvčího Tomáše Hulana o tom, že svého činu litoval, glosoval tím, že jenom prosil policisty, ať už ho konečně propustí, aby mohl vyrazit na cestu domů.

Z vyjádření zadrženého tedy vyplývá, že policie neměla k legitimování – krom „zanedbaného zevnějšku“ – žádný důvod. Přestože mladíkova reakce může působit přehnaně, musíme se ptát, zda-li je důstojné a společensky přijatelné, aby Armáda ČR v rámci protiteroristických opatření asistovala příliš horlivým policistům v obtěžování cestujících s řádně koupenou jízdenkou čekajících na svůj spoj. A to jen na základě toho, že nějak vypadají. Těžko si totiž představit, že by stejným způsobem postupovali, pokud by se jednalo o člověka oblečeného dle „policejních“ konvencí, který při čekání na další autobus na chvíli usnul.
přispěj MEZERA

 

Čtěte dále