Nebezpečný šampionát

Evropský šampionát ve fotbale nedoprovázejí jen přísná bezpečnostní opatření, ale také masové stávky.

Dnešním dnem začíná ve Francii další výrazně mediálně sledovaná událost. Po světové klimatické konferenci, která proběhla jen pár dní po listopadových teroristických útocích, bude na pařížském Stade de France úvodním zápasem mezi Francií a Rumunskem zahájen Evropský fotbalový šampionát, který bude trvat až do 10. července.

Výjimečný stav

Francie se momentálně vzpamatovává z ničivých povodní. Minulý víkend se hladina Seiny zastavila pouhých osmdesát centimetrů pod hranicí sedmi metrů, po jejímž překročení by zřejmě byla zatopena velká část centra metropole. Nicméně i tak jsou následky povodní drastické. Postiženo bylo třináct departmentů, evakuováno kolem 20 tisíc lidí, několik desítek zraněných a jeden mrtvý. Nyní má Francie před sebou další nelehký úkol. Konání šampionátu totiž nedoprovázejí jen výjimečná bezpečnostní opatření, ale také celá řada stávek, zejména pak v dopravě. Proti zákoníku práce již několik měsíců protestují generální odborové svazy, v minulém týdnu se přidali stávkující pracovníci a pracovnice železnic a další hromadné dopravy a od soboty plánují nenastoupit do práce také piloti společnosti Air France.

Počínaje dneškem zbývá jen doufat, že šampionát zdárně proběhne, ale také, že výjimečného stavu a bezpečnostních opatření nezneužijí policisté a vojáci k šikaně a bezdůvodnému násilí vůči oponentům současných vládních kroků.

Všechny tři letecké odborové svazy se shodly, že v období od 11. do 14. června ve velkém počtu vstoupí do stávky – tedy době, kdy se do desítek francouzských měst chystají přijíždět statisíce fanoušků z celého světa. Kromě toho již přes týden stávkují někteří pracovníci pařížských služeb, zejména pak ti v oblasti odvozu odpadu. Na ulicích se tak hromadí směsný, ale i recyklovaný odpad a podle některých obyvatel Paříže se situace začíná poněkud vymykat kontrole. To vše se děje v kontextu trvajícího výjimečného stavu a přísných bezpečnostních opatření, pro něž se v souvislosti s mistrovstvím francouzská vláda rozhodla.

Na organizaci a hladký průběh šampionátu se francouzské bezpečnostní složky připravují již bezmála půlrok. Několikrát proběhly simulace potenciálních atentátů, a to ve více městech. V Paříži je nyní nasazeno 10 tisíc policistů v ulicích, k nimž v průběhu mistrovství přibydou ještě další tři tisíce. Dnem i nocí by měli střežit primární cíle jako stadiony, ale také takzvané měkké cíle, tedy například kavárny nebo divadla. Na celém území se tak bude pohybovat na 45 tisíc policistů a vojáků. Dále budou angažováni pracovníci ministerstva vnitra, a počet tak bude navýšen na 80 tisíc ozbrojených strážců zákona. Zřízeny jsou také speciální telefonní linky, které slouží výhradně pro nahlašování případných útoků nebo pokusů o útoky. Před každým vstupem na stadion nebo do fanouškovské zóny jsou instalovány speciální bezpečnostní rámy a kontroly, které by měly zabránit jakémukoli nebezpeční uvnitř nebo v blízkosti míst konání zápasů. Stejným způsobem budou hlídána i veřejná místa, kde se budou konat projekce. V jejich blízkosti budou nejen bezpečnostní detekční rámy, ale také mechanisny letištní kontroly a neviditelné skenování.

Reálná hrozba?

Obavy se ovšem zvyšují nejen s blížícím se úvodním zápasem, ale také s ohledem na nedávné zatčení francouzského občana Grégoira M. na polsko-ukrajinských hranicích, u kterého bylo nalezeno velké množství zbraní. Tento sympatizant krajní pravice údajně plánoval sérii útoků během šampionátu na cíle jako měšita nebo synagoga. O jeho motivaci či skutečnému záměru se nadále vedou debaty. Francouzský prezident François Hollande přiznal, že hrozba je reálná, a má velké obavy. Dodal ovšem také, že společně se „svými muži“ udělal vše, co šlo, aby útokům zabránil.

Do toho všeho přetrvávají vedle stávek a demonstrací také tlaky různých protestních hnutí a nemálo lidí se obává obdobného postupu, ke kterému došlo při pařížské klimatické konferenci, kdy byly na aktivisty uvaleny tresty v podobě zákazu vycházení, byly rušeny demonstrace a podobně. Nadále jsou diskutovány příklady policejního násilí z nedávné doby, v jejichž důsledku byl vážně zraněn jeden nezávislý novinář. Ten se již probral z kómatu, ovšem jeho stav je stále vážný. Jeho případ vyvolal velký nesouhlas s chováním policie a momentálně se případem intenzivně zabývají soudy.

Počínaje dneškem zbývá jen doufat, že šampionát zdárně proběhne, ale také, že výjimečného stavu a bezpečnostních opatření nezneužijí policisté a vojáci k šikaně a bezdůvodnému násilí vůči oponentům současných vládních kroků.

Autorka studuje politologii.

 

Čtěte dále