Výbušná atmosféra na Klinice není řešení

Autonomní sociální centrum Klinika je často spojováno s útoky na restauraci Řízkárna. Zveřejňujeme vyjádření kolektivu Kliniky k této otázce.

V průběhu roku 2014 se ozvalo pražské neformální organizaci Solis (Solidární síť) několik bývalých zaměstnanců restaurace Řízkárna s tím, že jim nebylo zaplaceno za odvedenou práci. Jelikož pracovníci neměli smlouvu, což není v českých podmínkách bohužel nic neobvyklého, bylo pro ně těžké mzdu vymáhat. Organizace Solis proto začala pořádat nenásilné protesty, které měly za cíl vyplacení mzdy a upozornění na nekalé praktiky majitele. Vzhledem k tomu, že se Klinika snaží stát na straně znevýhodňovaných, podpořili jsme na našich facebookových stránkách tuto iniciativu.

Klinika se opakovaně distancuje od násilných akcí vůči Řízkárně, stejně jako od nahlašování nastražených bomb kdekoli.

Protesty ale bohužel vyústily v násilí (zapálená auta, nahlášené bomby), ke kterým se přihlásila takzvaná Síť revolučních buněk (SRB). Dodnes není zřejmé, jestli tato organizace vůbec existuje, zda to není ve skutečnosti jeden člověk, nebo jen snaha zdiskreditovat radikální levicová hnutí, která v posledních letech získávají na popularitě. Solis se i veřejně na svém webu od násilných praktik distancovala. Sama uvádí, že její „taktikou je používání nenásilných přímých akcí, jako je informování zákazníků a ostatních zaměstnanců, protestní pikety, pokojné blokády a demonstrace“.

Vepřovými řízky za Čechy Čechům

Někdy na podzim navštívil Vladimír Krulec Kliniku v rámci jedné, nebo dvou kulturních akcí. Učinil tak pravděpodobně proto, protože si všiml naší podpory Solisu. Na ni a také na Lukáše Borla, který byl jakousi tváří kampaně proti Řízkárně, se Krulec snažil vyptávat, jenže se mu nedostalo vřelého přijetí. Bylo to především z důvodu Krulcových předchozích verbálních útoků vůči Klinice na sociálních sítích, kvůli tomu, že je zosobněním vykořisťování zaměstnanců a také proto, že zastává xenofobní názory, jež veřejně prezentuje na svých FB stránkách jako součást marketingové strategie svého podniku. V poslední době například hojně bojuje proti islámu, jak jinak než vepřovými řízky pro všechny slušné Čechy

Je pochopitelné, že Krulec pravděpodobně propadá zoufalství z důvodu opakovaných násilností vůči jeho podniku a jemu samotnému a snaží se najít tajemného útočníka. Zvolil tedy personifikaci nepřítele v podobě Kliniky. Domnívá se, že Klinika slouží jako základna pro útoky, či dokonce pomáhá skrývat Lukáše Borla, po kterém se slehla zem. Pokračuje v podezírání Kliniky i poté, co jsme spojení s útoky jednoznačně odmítli. Založil si také několik paralelních profilů na FB, ze kterých píše klamné a zkreslené informace o Klinice.

V průběhu času se na Facebooku objevil i falešný profil Lukáše Borla, ze kterého přicházejí podezřelé zprávy ve snaze získat informace o SRB či o Lukášovi samotném. Je téměř jisté, že skutečný Lukáš Borl tento profil nespravuje, vzhledem k jeho politickým postojům.

Krulcovo rozhořčení ilustruje i e-mail z adresy: [email protected] ze dne 13. 8. 2015, který Solis přeposlala Klinice:

„Tak, hajzlíci, na mojí první výzvu ani vzkaz jste nereagovali. Nechcete se mnou jednat, budu s váma jednat jako vy se mnou. Seru na policajty, vyřídím to s váma tak, že už nebudete dělat problémy někomu jinýmu. I když se tváříte že ne, tak i vy máte svůj majetek, svý místa a já o nich vim. Pokud směníte svůj názor, klidně se mi ozvěte, kontakty máte.“

V poslední době Krulec neustále Kliniku verbálně atakuje, dává ji do spojitosti s násilím proti jeho restauraci (uvádí například, že lidé z Kliniky určitě znají pachatele) a ponižuje její aktivity, ideje a kolektiv.

Svět bez všech forem útlaku

Kauzy Řízkárna se chytila i řada politiků a političek stojících dlouhodobě v opozici vůči Klinice. Takových, kteří se snaží svézt na vlně nepodložených spojitostí a zdiskreditovat nás. Toto je i jeden z důvodů, proč se kolektiv Kliniky nechce často k Řízkárně vyjadřovat, aby nedošlo k další popularizaci a živení nesmyslných spekulací.

Jeden z důkazů spojitosti Kliniky s útoky má být sekce „podporují nás“ na webu Kliniky, kde je uvedena i podpora od dlouhodobě nezaměstnaného anarchisty bez domova Lukáše Borla, který se ukrývá neznámo kde a je momentálně hledán policií. Policie tvrdí, že je možná zapojen do SRB a že je nebezpečný, či dokonce ozbrojený „terorista“.

Pochybujeme, že je svému okolí Lukáš Borl nějak nebezpečný. Rovněž také ctíme presumpci neviny (narozdíl například od místostarosty Prahy 3 Alexandra Bellu), na jejímž základě odmítáme ostré nařčení z terorismu – populárního strašáka veřejnosti. Nehledě na to, že se Lukáš Borl vůči Klinice samotné na svém webu několikrát vymezil. Že je důležité ctít presumpci neviny ukazuje nedávný případ se studentem Ševcovem, který si odseděl zbytečně tři měsíce ve vazbě, aby pak soud důkaz pro uvalení vazby ihned smetl ze stolu.

Zajímavým faktem je, že den před první nahlášenou bombou na Klinice někdo nahlásil bombu i do Řízkárny a přímo v den první bombové hrozby se pár hodin předtím na Facebooku Kliniky objevilo několik hanlivých příspěvků od Krulce (po relativně dlouhé době) a také z falešného profilu Lukáše Borla.

Klinika se opakovaně – a doufám, že i definitivně – distancuje od násilných akcí vůči Řízkárně, stejně jako od nahlašování nastražených bomb kdekoli. Zároveň vyjadřuje solidaritu s bývalými zaměstnanci Řízkárny a s jakýmikoli jinými zaměstnanci, kterým nebyla vyplacena zasloužená mzda. Netušíme, kde se Lukáš Borl nachází. Věříme v lepší svět bez všech forem útlaku a násilí.

Autor je člen kolektivu Kliniky.

 

Čtěte dále