Fotogalerie: Poštu lidem, ne bankám!

Včera proběhla celorepubliková solidární akce Strany zelených na podporu zaměstnanců České pošty.

Koncem února se v Praze uskutečnila demonstrace odborů SOS-21 a FVZ proti nesnesitelným pracovním podmínkám pošťáků a pošťaček. Upozorňování na metody, které Česká pošta používá, aby přinutila pošťáky a pošťačky zakládat bankovní a jiné produkty, je stále aktuální. Česká pošta totiž v utajení vyjednává o zajištění bankovních a pojišťovacích služeb na období 2018 až 2028.

Kromě webu postaknenipojistovak.cz, na kterém sbíráme podpisy pod výzvu ministrovi vnitra Milanu Chovancovi a řediteli České pošty Martinu Elkánovi a také svědectví pošťáků a pošťaček, jsme vyrobili solidární samolepky, které jsme lepili na dopisy: „Poštu lidem, ne bankám. Nenechme Českou poštu šikanovat své zaměstnance. Pošťák není pojišťovák. Pošťáci a pošťačky, stojíme za vámi.“ Hesla management České pošty k našemu překvapení rozpálila doběla. Následovalo vydání vnitřního nařízení, že samolepky mají pošťáci a pošťačky z dopisů strhávat a zároveň jejich výskyt hlásit na určené e-mailové adresy. Podle informací z médií došlo také k pokusu o pozastavení doporučené zásilky, která byla solidární samolepkou označena.

V reakci na to jsme obratem vytiskli několik tisíc samolepek, které jsme ve čtvrtek 4. srpna rozdali lidem před vybranými poštami po celé republice. Fotografie Petra Zewlakka Vrabce nás zachycují v akci u pošt v Praze, Mladé Boleslavi, Kutné Hoře a Kolíně. Lidé si chodili pro solidární samolepky ve velkém, z Havířova už nás kolegové prosí o dotisk. Nejsme moc zvyklí, že veřejnost stojí v celostátních tématech Strany zelených na naší straně, v tomto případě tomu tak ale je. Česká pošta je státní podnik, který se týká nás všech. Má zajišťovat veřejnou službu. V tom ale svým důrazem na nutnost plnit plány pro banku a pojišťovnu a rezignací na kvalitní listovní služby totálně selhává.

Zdá se, že management pošty se obává, že pošťáci a pošťačky se začnou organizovat a proti poměrům protestovat. Jeho představa, jak tomu zabránit, je však zvláštní. Pokračuje v kontrolách na hraně šikany a vydává jedno vnitřní nařízení za druhým – platí přísný zákaz podílet se na naší solidární akci a povinnost hlásit ty, kteří tento zákaz poruší. Jenže pošťák by opravdu neměl být pojišťovák…

02 03 04 05 06 07 08 09

 

Čtěte dále