Pět důvodů, proč si obléct burkiny

Kdekdo je už zase pobouřený stylem plavek, které si oblékají některé muslimské ženy. Jak se k takové idiocii postavit? Oblékněte si je také.

Už zase přišel ten čas, lidi! Burkiny jsou asi postopadesáté opět pod palbou a naše nejnovější sonda do politiky kontroverzního koupacího oblečení přichází od – to byste neuhodli – Francouzů. Starosta města Cannes je celý nadšením bez sebe, jelikož na Francouzské riviéře omezil lidem právo koupat se v zahalení. V předpise stojí: „Plážový oděv, který ostentativně dává najevo náboženskou příslušnost v době, kdy Francie a její náboženská místa jsou terčem teroristických útoků, by mohly vyvolat hrozbu narušení veřejného pořádku.“ Popravdě řečeno, pochybuju o tom, že tahle myšlenka napadla moderátorku Nigellu Lawson.

Zákazy a výhrůžky smrtí

Nic nevyjadřuje takovou totální ztrátu kontroly jako démonizace něčeho, co je vlastně pouhým oblečením na koupání. Jsou plavky zakrývající celé tělo skutečně větším pohoršením než zahlédnout zaříznutou zadnici ve středním věku? Doopravdy vás to zahltí terorismem natolik, že vám z toho roztaje i zmrzlina?

„Non,“ říkají na to, musíme zakázat burku. Zakažte burkiny! Zakažte bikini! Vlastně ne, počkat, to poslední je v pořádku, protože nevyjadřuje žádné náboženství nebo politický směr. Podle všeho. Ale nezapomínejme, že v padesátých letech nebyl nikdo příliš nadšený ani z titěrných bikin: kromě cenzury ze strany katolické církve byly bikiny zakázány ve Španělsku, Portugalsku, Austrálii, Itálii a v řadě států USA. Dokonce byly zakázány i na soutěžích krásy poté, co soutěžící ucházející se o titul první Miss World způsobily skandál, když se oblékly do těchto dvoudílných plavek.

Politici neustále omílají integraci a zapojení – a potom tytéž ženy, které sami označují za utlačované a vyloučené ze společnosti, odkopnou až na její úplný okraj. Tato dvojakost už přesahuje únosnou mez. Dokonce byly i výrazně omezeny soukromé události: místní starosta města Pennes-Mirabeau nedaleko Marseilles vyzval k zákazu soukromého večírku u bazénu, který v akvaparku pořádaly muslimské ženy. Ani ne týden nato obdržely organizátorky výhrůžky smrtí, kvůli kterým událost zrušily.

Uvádíme pět důvodů, proč se postavit této idiocii a burkiny si vyzkoušet:

1. Spustíte mediální šílenství

Až budete mít zase chuť si jít zaplavat, pamatujte na to, že když budete svou neohrabanou čubičku plavat v burkinách, senzaci na Twitteru máte jistou. Tak proč nerozptýlit svět od dění, které je skutečně důležité? Vznik potravinových bank, nedostatek lékařů a porušování lidských práv přece nikomu tolik nervou žíly.

2. Ušetříte za opalovací krém, nemluvě o holení

Burkiny vám mohou přinést řešení, jak ušetřit peníze za opalovací krém a také jak se vyhnout bolestivým výletům ke kosmetičce. Veškeré obavy z rakoviny kůže nebo z vizáže pravěké ženy můžete klidně hodit za hlavu, takže se zabývejte spíš tím, jak naložíte s ušetřenými penězi. Co takhle piknik v burkinách na riviéře v Cannes? Jenom dbejte na to, abyste nevypadali jako hrozba veřejnému bezpečí, zatímco se budete ládovat sendvičem s marmeládou.

3. Zpestříte svůj feminismus

Nenechte se vyčlenit z debaty vedené těmi, kdo prohlašují, že jsou zastánci svobody žen, a přitom vám tvrdí, že nemůžete být feministkou a zároveň se zahalovat. Ženy tvoří krásně komplexní, složitou a nesmírně rozmanitou polovinu lidstva. Ačkoli může být pro někoho šokem, že v životě ženy nepředstavují plavky vrcholnou prioritu, neměly bychom se nechat omezovat, umlčovat, poučovat nebo se nechat okrádat o účast na veřejném životě – a tím méně o veškerá ženská práva – jen kvůli tomu, že se rozhodneme obléknout si plavecký oděv zakrývající celé tělo, anebo dvoudílné plavky, když už jsme u toho.

4. Upozorníte na absurditu

Kdo by to byl řekl, že se malý výlet do oddělení plavek v Marks & Spencer může vyvinout v teroristický nákup? Thierry Migoule, vedoucí obecních služeb města Cannes, tvrdí, že „řeč není o zákazu náboženských symbolů na pláži, ale o ostentativním oblečení, které odkazuje na příslušnost k teroristickým hnutím, se kterými vedeme válku“.

Migoule je zjevně přesvědčený, že muslimské dámy během svých prázdninových nákupů řeší otázku: „A nevypadají v tom moje výbušniny moc velké?“ Ale hlavu vzhůru, milé dámy, protože jediné, co tu vypadá opravdu nevzhledně, je otevřená nenávist a pokrytectví.

5. Oslavíte svobodu

Zatímco se někteří můžou přetrhnout, aby omezili svobodu v oblékání, vy naopak oslavte význam opravdové demokracie tím, že si koupíte cokoli, co vás v nabídce plavek zaujme, a připomeňte panu Starostovi, že „égalité“ (rovnost) je také o „diversité“ (rozmanitost). Můžou nám vzít život, ale nikdy nám nevezmou naše burkiny!

Autorka je novinářka a odbornice na lifestyle.

Z anglického originálu Five reasons to wear a Burkini – and not just to annoy the French, publikovaného deníkem The Guardian, přeložila Linda Fořtová.

 

Čtěte dále