Policisté postřelili okradeného Afroameričana

Carl Williams chtěl chránit svůj majetek, strážník si ho spletl se zlodějem. Nyní bojuje v nemocnici o život.

V úterý ráno se v dělnické čtvrti v Indianapolis odehrál otřesný incident, který vystihuje podstatu policejního násilí proti Afroameričanům ve Spojených státech. Ve 4:30 přistihla žena zloděje při pokusu ukrást auto stojící před domem a ten jí začal vyhrožovat se zbraní v ruce. Podle Daily Mail její manžel, osmačtyřicetiletý Afroameričan Carl Williams, okamžitě zavolal policii.

Na místo dorazil se svým kolegou strážník Christopher Mills, který u místní policie slouží už devátý rok. Od dispečera obdrželi zprávu, že by se měl zloděj nacházet v autě na příjezdové cestě u domu. Po chvíli vyšel z garáže ozbrojený Carl Williams, který se hodlal bránit před zlodějem. Policisté jej však považovali za podezřelého, který měl být rovněž Afroameričan, a Mills ho bez váhání střelil do břicha. Skutečný zloděj mezitím unikl a policii se ho doposud nepodařilo zadržet.

Místní televize Indy Channel uvedla, že není jasné, jestli střelbě předcházela nějaká slovní výměna, nebo Mills střílel bez vyzvání. Podle policistů neexistuje žádný záznam incidentu. Strážník je po dobu vyšetřování odvolán ze služby, zatímco raněný Williams bojuje v nemocnici o život.

Tragická událost dokresluje atmosféru, která ve Spojených státech, kde jsou podobné incidenty téměř na denním pořádku, panuje: afroameričtí občané se bojí nahlašovat zločiny a volat policii, neboť strážníci se často rozhodují na základě rasových předsudků. Kvůli policejnímu násilí na lidech tmavé pleti vzniklo v roce 2013 hnutí Black Lives Matter. Kampaněmi a demonstracemi upozorňuje na problém rasového profilování a zmařených životů Afroameričanů. Případy lidí zabitých policisty ve Spojených státech soustavně sleduje deník The Guardian, v letošním roce je jich už 698.

 

Čtěte dále