Na podporu Aleny a našich přátel ve střední a východní Evropě

Prohlášení Janise Varufakise k napadení Aleny Krempaské z minulého týdne.

Právě jsme se dozvěděli, že Alena Krempaská, naše kamarádka, jedna z členek DiEM25 a aktivistka Inštitútu ľudských práv v Bratislavě, byla minulý týden brutálně napadena neofašisty, když odcházela ze své kanceláře.

Alena přednesla svou řeč na zahájení DiEM25 v únoru tohoto roku, kde vyjádřila své přesvědčení, že by naše hnutí mělo mít dosah i ve střední a východní Evropě. Měsíc na to napsala skvělý článek, ve kterém navrhuje, na co bychom v tomto regionu měli nejlépe zaměřit pozornost. „Nejsou tady žádní Podemos ani Syriza“, napsala ve svém textu. „Ti, kteří dosahují skutečných výsledků, jsou xenofobové, islamofobové, náboženští ‚konzervativci‘ a různá uskupení krajní pravice, která usilují o vystoupení z EU.“

Jsme zděšeni a sklíčeni z toho, že příznivci těchto skupin byli Aleně schopni udělat něco takového. Tento barbarský útok je znepokojivou připomínkou nárůstu extremismu a misantropie v EU.

Alena se naštěstí ze svých zranění zotavuje. Příští týden se s ní potkám na konferenci v Budapešti s názvem „Budoucnost Evropy – Evropa budoucnosti“, kde jí hodlám vyřídit ty nejvřelejší pozdravy od všech přátel z DiEM25.

A chci také říct všem přátelům ve střední a východní Evropě, kteří mají stejnou kuráž postavit se za svoji věc jako Alena: jsme s vámi. A pracujeme na tom, abychom vám byli ještě blíž.

Autor je zakladatel hnutí Diem25.

 

Čtěte dále