Organizátor protestů ve Fergusonu byl zavražděn

Mrtvola Darrena Sealse byla v úterý nad ránem nalezena uvnitř hořícího auta.

Darren Seals, aktivista, rapper a jeden z organizátorů protestů v americkém městě Ferguson, byl podle informací tamější policie zastřelen. Jeho mrtvola byla objevena uvnitř hořícího auta v jedné slepé ulici. Seals patřil k ústředním postavám protestů ve Fergusonu, které vypukly krátce poté, co v srpnu 2014 zastřelil bílý policista Darren Wilson neozbrojeného osmnáctiletého Afroameričana Michaela Browna. Nepokoje byly projevem frustrace z desetiletí trvající policejní šikany a brutality vůči Afroameričanům. Protesty a potyčky se opakovaly znovu poté, co soud zprostil Wilsona viny.

Seals, který pracoval dvanáctihodinové směny v továrně General Motors, se angažoval ve prospěch lokální komunity.

Seals stál u soudu po boku matky Michaela Browna. „Už dopředu jsme věděli, jaký bude verdikt, ale i tak hrozně bolelo, když jsme si ho konečně vyslechli. Matka Michaela Browna se mi v ten moment rozbrečela na rameni. Jako bych cítil, jak celá její duše vzlyká. Už jsem viděl hodně lidí plakat, ale tohle bylo velmi intenzivní. Bolelo to. Bolelo to nás všechny,“ sděloval Seals své pocity ze dne, kdy byl Wilson soudem osvobozen v rozhovoru pro MTV.

Seals byl součástí skupiny Hands Up United. Ta se charakterizuje jako kolektiv politicky angažovaných lidí, který bojuje za osvobození utlačovaných černochů a chudých prostřednictvím vzdělávání, umění, občanské neposlušnosti nebo třeba právního poradenství. Skupina organizuje kampaň, která má za cíl zvýšit účast v nadcházejících místních volbách. Seals, který pracoval dvanáctihodinové směny v továrně General Motors, se angažoval ve prospěch lokální komunity například i pořádáním večeře pro chudé na Den díkůvzdání nebo zajištěním dárků dětem ze sociálně slabých rodin na Vánoce. Policie vyšetřuje jeho smrt jako vraždu.

 

Čtěte dále