V německých zemských volbách zvítězila demokratická levice

V zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězili sociální demokraté. Společně s CDU budou mít většinu.

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) získala v nedělních zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku 30, 4 procenta hlasů, a stala se tak nejsilnější partají v tamním zemském sněmu. Šéf SPD Sigmar Gabriel označil vítězství své strany za úspěch a potvrzení směru dosavadní politiky, jež klade důraz na sociální zabezpečení (dodejme, že SPD se donedávna v průzkumech pohybovala na pouhých dvaadvaceti procentech). Jedním z důležitých volebních témat byla bezpochyby otázka přijímání uprchlíků, což Gabriel komentoval slovy: „Nikdo by neměl mít obavy, že bude muset trpět kvůli tomu, že jsme přijali uprchlíky.“

AfD má na celoněmecké úrovni podporu pouhých 9 až 11 procent.

V Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je s 1,6 milionu obyvatel třetí nejmenší spolkovou zemí, se nachází asi 22 tisíc uprchlíků, což je jen malé číslo vzhledem k tomu, že vloni do Německa přišlo zhruba 1,1 milionu běženců. Přesto řada voličů odmítla politiku kancléřky Angely Merkelové, a odevzdala hlas krajně pravicové Alternativě pro Německo (AfD), která se svou antiimigrační rétorikou a odporem k zavedeným politickým stranám skončila jako druhá. Domovská partaj kancléřky Merkelové, Křesťanskodemokratická unie (CDU), se umístila jako třetí a pohoršila si od posledních zemských voleb o necelá čtyři procenta. Úbytky zaznamenaly také strany Die Linke, Zelení a ultrapravicová NPD.

Česká i zahraniční masmédia často vyzdvihují relativní volební úspěch AfD. Je však nutné mít na paměti, že vítězná SPD si za koaličního partnera s největší pravděpodobností zvolí CDU, a dosáhne tak v jedenasedmdesátičlenném zemském sněmu pohodlné většiny čtyřiceti křesel. Předseda SPD Gabriel označil sociálnědemokratického šéfa zemské vlády v Meklenbursku-Předním Pomořansku Erwina Selleringa za „spolehlivou hráz proti hnědým sloganům, které jsme v poslední době slyšeli“. Ostatně podpora AfD se na celoněmecké úrovni podle srpnových prognóz pohybuje v rozmezí pouhých 9-11 procent.

 

Čtěte dále