Na noze kopačky, v hlavě sexistické piliny

Hráči fotbalové Sparty poslali sudí Lucii Ratajovou ke sporáku, protože fotbal je podle nich jen pro chlapy.

Spartě se v současné době na hřišti příliš nedaří. A když její hráči ztratili v Brně další body v boji o titul, jako kompenzaci zkusili zabojovat o jinou trofej – Sexistické prasátečko. „Můj názor je takový, že ženy by měly zůstat u plotny, a ne rozhodovat mužský fotbal,“ řekl po zápase brankář Tomáš Koubek. Mířil tím na minelu čárové sudí Lucie Ratajové, která neodmávala jasný ofsajd domácího Aloise Hyčky v posledních vteřinách zápasu, načež brněnský hráč zařídil gólem konečnou remízu.

Fotbalové pohlaví

Sudí chybovala a hráči Sparty bryskně našli viníka: její pohlaví. Ve zhrzených sparťanech se ozval starý dobrý šovinismus. Pokud by Ratajová nevěděla, kam patří, další sparťan Lukáš Vácha jí poradil na svém Twitteru: samozřejmě „ke sporáku“. Toto jednání nezůstalo dlouho bez odezvy. I když je české fotbalové prostředí pořád z velké části hájemstvím šovinismu, fotbalová elita přece jen klepla výřečné chlapce přes prsty. Výrazně pohoršený byl svazový šéf Miroslav Pelta, který se snaží přesvědčit alespoň sám sebe, že česká kopaná je cenný marketingový produkt. Ačkoli svaz rozhodne o trestech v rámci disciplinárního řízení až ve čtvrtek, sparťanský klub se už za hráče omluvil a vyřkl nad nimi ortel: stanou se ambasadory ženského týmu v zápasech Ligy mistrů.

Fotbal v Česku slouží jako jedna z posledních tvrzí starého patriarchálního řádu.

Mimochodem Sparťanky, které jakožto ženy fotbal samozřejmě hrát neumí, hrají na rozdíl od svých mužných protějšků elitní evropskou soutěž. Třeba se během tréninků, kterých se s nimi mají oba hříšnic zúčastnit, něčemu fotbalovému přiučí. Pro Koubka s Váchou byla jejich stupidní reakce patrně jedinou možností, jak se dostat na stránky britského tisku. Krátký článek v sekci „Sportovní kuriozity ze světa“ jim věnovalo BBC. Na britské angažmá ale můžou zapomenout, v zemi panují přeci jen trochu jiné standardy než u nás.

Nejsem šovinista, ale…

Kde je skutečně zakopán pes, ovšem ukázaly až „omluvné“ reakce obou hráčů. Brankář Koubek se na svém Facebooku omluvil všem ženám. Jeho poznámky prý „nebyla míněna šovinisticky, můj výrok byl mířen na konkrétní osobu a konkrétní situaci, která v zápase vznikla“. Jinými slovy, Koubek si nemyslí, že všechny ženy patří k plotně, jenom Ratajová, protože neumí pískat. Zvláštní, že nikdo neposílal za domácími pracemi rozhodčí, kteří v poslední době poškodili soupeře Sparty. A nebylo jich málo. Za všechny stačí připomenout situaci z letošního dubna. Sparta vyhrála z penalty, za absurdní strčení gólmana do Davida Lafaty, který v tu dobu seděl v bráně. Sparťanský forvard navíc předtím brankáře řádně okopal. Výsledek? Penalta, červená pro brankáře a tři body pro Spartu. O plotně nepadlo ani slovo.

Korunu všemu ale nasadil Vácha. Na oficiální sparťanskou omluvu reagoval slovy, že nikde nevidí sloveso „omlouvám se“. Stejně jako Koubek tvrdí, že jeho komentář směřoval ke konkrétní chybě, nikoli všem ženám. „Ženy v mužských funkcích podporuji a ženskému fotbalu také fandím,“ napsal. Podařilo se mu tak potvrdit dojem, že fotbal je mužská hra, kterou ale můžou hrát i ženy. Dokonce jim dovoluje zastávat „mužské funkce“. A když u toho dobře vypadají, nebojí se je za to pochválit.

Staré dobré časy

Vácha bohužel definoval reálný stav českého fotbalu, kterému stále vládnou stereotypní sexistické představy. Výborným příkladem je Dagmar Damková. Bývala rozhodčí, která pískala na mistrovství světa žen nebo olympiádě, je členkou komise rozhodčích UEFA. Je bez pochyby nejvýznamnějším reprezentantem českého fotbalu ve světě. Na domácí scéně je ale odbornou veřejností pasována do role družky místopředsedy Romana Berbra. A nikdo v Česku nepochybuje, že přes ni Berbr ovládal české rozhodčí. Je to prostě žena a Berbr muž, takže karty jsou přece jasně rozdány.

Fotbal v Česku slouží jako jedna z posledních tvrzí starého patriarchálního řádu. Když někdo srovnává výkonnost žen a mužů na hřišti, zapomíná započíst nerovné podmínky, jako jsou menší hráčská základna a amatérské podmínky, o markantních finančních rozdílech nemluvě. Sexistické stereotypy jsou ale namířeny i proti fotbalistům. I když hodně fanoušků vyjádřilo odpor vůči sparťanským komentářům, neopomněli přitom připomenout, že Koubek mluvil v růžovém dresu. Ani Vácha nepředstavuje v jejich očích odinovského bojovníka. Je to typický metrosexuál, který propaguje vlastní značku poměrně androgynního oblečení. Celá kauza nakonec působí jako vzpomínka na staré dobré šovinistické časy, kdy kulatý nesmysl mohli nahánět jenom chlapi a ženy jim zatím doma vařily teplou večeři. A i ten fotbal byl určitě o dost lepší.

Autor je redaktor Tiscali.cz

 

Čtěte dále