Polská vláda obrací, potraty zřejmě nezakáže

Polský ministr Gowin naznačil, že vláda po masových protestech zmírní původní návrh na zákaz potratů.

Polský ministr vědy a vysokého školství Jarosław Gowin dnes podle deníku Guardian prohlásil, že pondělní protesty členy vlády „naučily pokoře“. Z reakcí vysokých představitelů na pondělní stávku deník dovozuje, že konzervativní vláda nejspíše ustoupí ze svého záměru potraty úplně zakázat. Pravicová vláda se kvůli snaze omezit práva žen ocitla pod značným tlakem ze stran domácí i zahraniční veřejnosti. Polské ženy už dnes mohou legálně podstoupit potrat jen v případě incestu, znásilnění, vážného poškození plodu nebo ohrožení života matky. Lékaři však často odmítají provádět i legální zákroky, takže Polky cestují například do německých nemocnic nebo nakupují potratové pilulky na internetu.

Lze očekávat, že se polská vláda pokusí uspokojit své konzervativní voliče a zároveň se bude snažit předejít dalším větším demonstracím. Původní přísný návrh tedy nestáhne, ale pouze zmírní.

Mluvčí Senátu Stanisław Karczewski řekl, že horní komora parlamentu nebude připravovat zákon, který by omezil právo na potrat, a počká na to, jak rozhodne silnější dolní komora. Zmínil však, že senát podporuje zákaz dosud legálních potratů v případě, že je plod postižený Downovým syndromem. Iniciativa bojující za omezení potratů dosud sebrala na svou podporu 450 tisíc podpisů. Její výzvou se právě zabývá komise polského Sejmu.

Vládní záměr vyvolal vlnu masových demonstrací, které vyvrcholily během takzvaného Černého pondělí. V desítkách polských i evropských měst protestovaly desetitisíce žen oděných v černém a mnohé také vstoupily do stávky. Dnes od šesti hodin se má připravovaným zákon probírat na půdě Evropského parlamentu, který sice nemá pravomoc zasahovat do legislativy členských států, ale může komentovat stav demokracie a právního řádu. Diskusi iniciovala druhá největší politická skupina zástupců sociálnědemokratických stran (S&D) spolu s frakcí Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE-NGL). Agenda spadá pod českou komisařku pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věru Jourovou, která je podle deníku Gazeta Wyborcza v otázkách práva na potrat v jednotlivých státech spíše zdrženlivá.

Podle dosavadního vývoje lze očekávat, že se polská vláda pokusí uspokojit své konzervativní voliče a zároveň předejít dalším větším demonstracím, takže původní přísný návrh nestáhne, ale pouze zmírní.

 

Čtěte dále