Rasistické vtipy? Chceme víc!

Strany Žít Brno a TOP 09 ve volebním spotu vydrhly „špínu“ Dominika Feriho. Neměli bychom po těchto stranách chtít trochu víc?

Žít Brno s Top 09 se rozhodly jít do krajských voleb společně a s humorem. Po vzoru Matěje Hollana a jeho hesla „I want more“ zvolili slogan „Chceme víc“. Před několika dny vypustily do světa rádoby humorné video odkazující na spot České sody, ve kterém Jan Vitula za asistence Matěje Hollana vydrhne ve vaně člena TOP 09 Dominika Feriho. Ten se střihem změní v bílého Michaela Doležala. Ilustrují tím prý, jak zatočí se špínou v politice.

Vtipy, které nejsou vtipné

Na úvod bych měla zmínit, že jsem Češka s africkými kořeny. Můj otec je z Čadu a matka z Podkrkonoší. Naštěstí se mi v dětství vyhnuly takové zážitky, jako že by se mne příbuzní pokoušeli ve vaně skutečně vydrhnout doběla, což je skutečný příběh, který se na počátku osmdesátých let stal mé známé s podobným původem.

Rasistické vtipy normalizují a destigmatizují rasismus, připomínají a znovu potvrzují zažité stereotypy.

Z videa, které koalice představila, čiší všechno možné, jen ne chytrý vtip. Přesto všichni zúčastnění nějak dospěli k tomu, že je dobrý nápad vypustit do veřejného prostoru sdělení, které spojuje špínu v politice s tmavou kůží. Je to pro ně recese. Jaké by byly jejich reakce, kdyby úplně stejné video vypustil třeba Martin Konvička? Myslí si, že jen proto, že sami nejsou rasisti, mohou na veřejnosti dělat rasistické vtipy? A proč je v České společnosti rasistický vtip stále považován za něco přijatelného?

Rasistické vtipy nejsou vtipné. Rasistické vtipy normalizují a destigmatizují rasismus, připomínají a znovu potvrzují zažité stereotypy. Ignorují zkušenost utlačovaných, ať jsou to černoši, Židé nebo Romové. Pokud je vyprávíte, samozřejmě to nemusí znamenat, že jste rasisti. Jen že nejste vnímaví a citliví, že nemáte respekt k ostatním. Jestliže například TOP 09 kritizuje prezidenta Zemana za nekulturnost, neměla by jít ve svých předvolebních klipech příkladem? Jak se s tím slučuje zmiňovaný volební spot?

Standard chování

Dominik Feri o sobě říká, že chce inspirovat lidi k tomu, aby byli politicky aktivní. To je jistě chvályhodná aktivita. Za jeho vyjádření proti xenofobii i za aktivity proti nenávisti k muslimům si ho vážím. Problematické je pro mne však (kromě neustálého sexismu) jeho tematizace vlastního původu. Vtipy na svůj vzhled si na rozdíl od těch, kteří jsou bílí, může dovolit. Dělám to také. Když takový vtip říká ten, kdo patří k menšině, je to v pořádku. Bere pak skutečně předsudkům sílu. Vtip vychází z jeho žité zkušenosti s rasismem a skutečně ho zesměšňuje. Ovšem ve chvíli, kdy s takovým druhem humoru vyjde mezi širší veřejnost, nese za důsledky takového jednání odpovědnost. Jeho chování se stává normou. A to si Feri musí uvědomit. Jeho fanouškům se líbí, že se nebere vážně. Nedochází jim ale, že co si může dovolit on jako příslušník minority, si nesmějí dovolit oni. Ale on jim to neříká. Jeho obliba pak možná plyne i z toho, že svým fanouškům potvrzuje, že jejich rasistické žertování je v pořádku a nemusí na něm nic měnit.

Nastavuje totiž standard chování, který se netýká jen jeho. Už jen kvůli svému postavení je částečně zodpovědný za reprezentaci minority. Jeho fanoušci v něm vidí vzor, podle kterého by se měli chovat všichni mulati a mulatky. Pokud tak nečiní, mají nejspíš nějaký problém sami se sebou a berou se příliš vážně. Málokomu pak dochází, že Feri je v určité sociální i ekonomické situaci, která ho staví do pozice moci. Patnáctiletá dívka s podobnými kořeny, ale z horších poměrů, ze které si teď budou utahovat, že je „špína“, má o dost horší možnosti, jak se se situací vyrovnat.

Video nejspíš splnilo účel. Vyvolalo rozruch, má spoustu zhlédnutí za málo peněz. Ale za jakou cenu? Bylo by moc chtít od stran, které se chlubí tím, že nestaví na laciném populismu, víc, než kampaň postavenou na rasistickém vtipu? Já chci víc.

Autorka studuje mediální studia, žurnalistiku a politologii na FSS MU.

 

Čtěte dále