Au revoir, Sarkozy

Nicolas Sarkozy se už nebude ucházet o post prezidenta.

V neděli 20. listopadu proběhlo první kolo primárních voleb prezidentského kandidáta uvnitř pravicové strany francouzských republikánů. O hlasy bojovalo šest kandidátů a jedna kandidátka. Vypadalo to, že jedním z favoritů bude bývalá hlava státu Nicolas Sarkozy, který plánoval velký návrat. Podle oficiálních výsledků ale prohrál a skončil se ziskem 22,1 procenta až třetí – za Alainem Juppé a vítězným Francoisem Fillonem. Ten volby doslova ovládl se ziskem 44 procent.

Zdá se, že důležitou roli v mobilizaci voličů hrál evergreen francouzské politiky – Nicolas Sarkozy.

Francouzské prezidentské volby proběhnou na přelomu dubna a května roku 2017. Nicméně již teď na podzim se odehrávají v některých stranách primární volby a neustále se diskutují možné kombinace finální dvojice, která se o křeslo prezidenta nakonec utká. Události jako Brexit nebo nedávné zvolení Donalda Trumpa debatu velmi často omezují na hledání vhodného vyzyvatele krajně pravicové Marine Le Pen. Její účast ve druhém kole prezidentských voleb se totiž zdá být podle dosavadních průzkumů takřka jistá. A zejména o tom byla včerejší volba. Té se zúčastnilo rekordních 3,7 milionu členů a sympatizantů strany.

Zdá se také, že důležitou roli v mobilizaci voličů hrál evergreen francouzské politiky – Nicolas Sarkozy. Většina průzkumů totiž naznačovala, že se o nominaci utká právě on s dalším matadorem Alainem Juppé, současným starostou města Bordeaux. Ovšem z průzkumů i předpovědí odborníků bylo jasné, že – na rozdíl od Juppého – by množstvím francouzských občanů nenáviděný „Sarko“ s Marine Le Pen prohrál.

I když se zatím jedná o „SarkOUT“ a nemálo Francouzů a Francouzek slaví, programy obou kandidátů postupujících do druhého kola (které proběhne přesně za týden) nevěstí nic dobrého. Oba jsou dlouhodobě součástí politického establishmentu. Fillon byl premiérem za vlády Sarkozyho, Juppé zase zastával stejnou pozici dříve, po boku Jacquese Chiraka. Fillon zastupuje velmi konzervativní odnož republikánů, pochází z katolické provincie, obdivuje Margaret Thatcherovou a jeho program je toho odrazem. V některých tématech (prevence terorismu, „boj s islámem“) dokonce drží krok se zmiňovanou Marine Le Pen. Říká, že Francie nemá problém s náboženstvím, ale s islámem. Fillon je předzvěstí toho, že pokud uspěje, Francie vzkvétat nebude.

Juppé představuje progresivnější a umírněnější křídlo – rád se vydává za „centristu“ a jeho program není co do otázek bezpečnosti zdaleka tak vyhrocený. Spíše se sveřepě drží nehysterické linky a opakuje, že není možné směšovat terorismus a náboženství. Jeho hlavním tématem je zastavení Národní fronty. Ještě uvidíme, jestli se mu to podaří, ale výsledek druhého kola nám v lecčems napoví. Prozatím se vedle republikánů volilo před dvěma týdny také u zelených, kde se oficiálním prezidentským kandidátem stal europoslanec Yannick Jadot. Známý je i kandidát v podstatě již neexistující Levicové fronty Jean-Luc Mélenchon. Úřadující prezident Hollande by měl během následujícího týdne oznámit, zda se pokusí post obhájit, a zda se zúčastní primárek socialistů, které jsou naplánovány na leden.

Autorka je politoložka.

 

Čtěte dále